RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannen som ikke tåler ansvar

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Andreas Klöden har rømt fra ansvaret i hele sin karriere.

Andremann ut i procycling.nos Tour de France-portretter er tyske Andreas Klöden. For andre året på rad står han på startstreken som en av Lance Armstrongs hjelperyttere.

Tyske Andreas Klöden steg opp fra skyggenes dal for ti år siden. Han vant Paris-Nice, Baskerland rundt og tok bronsemedalje, bak sine to lagkamerater Jan Ullrich og Alexandre Vinokourov, i det arrangerte landeveisrittet i OL i Sydney.

Deretter ventet noen trange år for mannen fra Mittweida. I 2004 steg han igjen fram for alvor, og det var da det norske sykkelpublikumet bet seg merke i den lange og slanke tyskeren. I 2003 begynte TV2 med sin storsatsing på Tour de France, og året etter slo altså Klöden igjennom i verdens største sykkelritt.

Lagkaptein Jan Ullrich slet i fjellene, og Klöden fikk kjøre egne sjanser. Det endte til slutt med en glimrende andreplass sammenlagt. Ullrich selv ble nummer fire. Det er eneste gangen «der Kaiseri» har fullført Tour de France uten å komme på pallen.

Les også: «I'm doping free»

Takler ikke press
Mang en gang har 35-åringen vist at han ikke er i nærheten av å takle forventningspresset. Etter den flotte andreplassen i 2004, floppet han i 2005, og sto til slutt av med en skade. I 2006 fikk han kapteinsplassen i fanget da Jan Ullrich ble kastet ut av rittet på grunn av sitt forhold til «gynekologen» Fuentes. Touren det året gikk ganske bra for den klatre- og temposterke mannen, noe vi skal komme tilbake til.

Med en solid Tour de France-prestasjon fra 2006, og Jan Ullrich på sidelinjen, var det duket for at Klöden skulle bli kaptein i T-Mobile i 2007. Men den gang ei, utsiktene til forventningspress og ansvar fristet ikke Klöden. Han slo seg derfor sammen med sin tidligere lagkamerat, Alexandre Vinokourov, i Astana.

(Artikkelen fortsette runder bildet)

Selv nekter han for at overgangen er på grunn av mangelen på vilje til å ta ansvar.

- Jeg vil komme til Tour de France med et sterkt lag, og det kommer jeg til å gjøre med Astana, sa han ifølge cyclingnews.com.

Tidligere lagkamerat Mathias Kessler gir et litt annet bilde av sin landsmann:

- Det er ting som diskusjoner med andre ryttere og sportssjefer.

- «Klödi» forteller meg hva han syns, vi diskuterer det, og deretter overbringer jeg hans mening. Han trenger ikke gjøre det, jeg har ansvar for det.

Etter 2009-sesongen stakk tyskeren igjen avgårde til et lag der han kan være sikker på å spille andrefiolin. Etter å ha tauet rundt på Lance Armstrong i Tour de France, ble han med videre til Armstrongs nye lag, Team RadioShack.

Fjorårets Tour de France ble meget bra gjennomført av tyskeren. Albert Contador høstet mye kritikk fra Armstrong etter å ha støtet på Col de la Colombière. Angrepet gjorde at Klöden falt av Contador og brødrene Schleck, og Klöden endte med å tape 2.27 til de tre. Hadde ikke tyskeren tapt den dyrebare tiden hadde han blitt nummer tre i Tour de France.

Lurer på om Lance Armstrong har tenkt på det?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingen vinner
Noen seiersmaskin har Klöden aldri vært. Han mangler en virkelig spisskompetanse, og har ikke et taktskifte som gjør at han for eksempel med enkelhet kan vinne en spurt i en mindre gruppe. Og akkurat det har han smertelig fått erfare.

To ganger har han vært direkte involvert i oppgjør om etappeseier i verdens største sykkelritt, begge gangene har han blitt nummer to.

På veien til andreplass i Tour de France i 2004 fikk han muligheten til å vinne en etappe. På vei inn til Le Grand Bronand (samme sted som han mistet tredjeplassen i 2009) kom han sammen med Ullirch, Armstrong, Floyd Landis og Ivan Basso. Armstrong prøvde å la Landis vinne, Ullrich prøvde å la Klöden vinne. Ullrich tettet forsøket til Landis, og Klöden kontret. Det så ut til å gå mot seier for tyskeren, men i siste øyeblikk satte Armstrong inn en skikkelig sluttspurt, og klarte å ta igjen Klöden på de siste ti meterne.

Det ble ikke noe bedre året etter. På den åttende etappen til Gerardmer støtet Klöden ifra hovedfeltet på den siste stigningen. Rett over toppen tok han igjen den eneste som hadde overlevd utbruddet den dagen, Pieter Weening fra Nederland og Rabobank. De to kjørte en meget rask utforkjøring og skulle til slutt gjøre opp om seieren.

Ingen klarte å skille dem før målfotoet kom. Konklusjonen var at Klöden tapte seieren med en knapp centimeter.

Surt, og antakelig verdensrekord i å tape to Tour de France-etapper med minst mulig margin.

(Artikkelen fortsetter underbildet)

Burde vunnet i 2006
- Vi tar ansvar og begrenser avstanden, sa Klöden.

- Nei, det er Phonak sitt ansvar, svarte sportssjefen.

Omtrent sånn kan dialogen ha vært mellom Klöden og sportssjefen bak i bilen, på den trettende etappen fra Béziers til Montélimar. Bakgrunnen for hendelsen var at Phonak og Floyd Landis ikke ønsket å ha den gule trøya inn i Alpene. Derfor lot de bruddet få så mye tid at Oscar Pereiro tok den gule trøya.

Klöden mente altså at T-Mobile burde tatt ansvar.

- Jeg hadde vunnet Tour de France hvis Olaf Ludwig og Mario Kummer ikke hadde vært udugelige.

- Det er riktig at han kunne vunnet touren, men bare dersom han og Matthias Kessler hadde fulgt vår plan og ikke handlet på egen hånd, kontret Ludwig.

Sjefen siktet til den første etappen med målgang på toppen av et fjell i 2006, fra Tarbes til Pla de Beret i Spania. T-Mobile satte opp et skikkelig kjør på det nest siste fjellet. Det resulterte i at Klöden kun satt igjen med Michael Rogers på de falske flatene innover Val d'Aran.

Undertegnede var selv vitne til en tysker i store smerter, på grunn av kramper, da han passerte noen få hundre meter før toppen av Pla de Beret. De 1.31 Klöden tapte til Menchov og Landis var ikke det mest avgjørende den dagen. Det avgjørende var det åtte sekundene Cyril Dessel manglet på å beholde sin gule trøye.

Hadde Dessel vært med til foten av Pla de Beret hadde han beholdt trøya, men på grunn av kjøret til T-Mobile var han borte lenge før.

Dessel og Ag2r hadde aldri gitt fra seg den gule trøya på en flat etappe.

Og siden Landis ble fratatt seieren på grunn av doping, og Pereiro kom rett foran Klöden, er det lett å se hvorfor tyskeren var frustrert i etterkant.

Men det er lett å si hvis dersom om.

Det eneste som er sikkert er at Andreas Klöden har sikret seg å ha null ansvar og press til å prestere i Tour de France.

Og da kommer han til å prestere.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere