RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannetrøbbel gjør deg syk

Sist oppdatert:
Om du sliter med et dårlig forhold, dobles sjansen for å bli langtidssyk, viser en ny svensk studie.

(SIDE2): Det er lett å tro at krangling over oppvasken og åpne dolokk ikke fører til de store forandringene i livet ditt. Men forhold med mye krangling kan gjøre kvinner alvorlig syke, skriver Expressen.

Den unike svenske studien fulgte 300 friske kvinner mellom 30 og 65 år i en periode på ti år. Resultatene viste en soleklar sammenheng mellom dårlige forhold og sykdom.

Det viste seg at kvinnene som slet med dårlige forhold hadde dobbelt så høy risiko for å bli førtidspensjonert eller langtidssykemeldt. Disse kvinnene led vanligvis av depresjon, utbrenthet, ryggsmerter og hjerte- og karsykdommer.

Andre faktorer som påvirker helsa, som kosthold, mosjon og røykevaner, var helt like blant de syke og førtidspensjonerte og de som fortsatt var i arbeid.

Like ille som jobbstress
Studien avslører at kvinner som stresset på jobben hadde tre ganger så høy risiko for å bli syk. Dermed er stress i hjemmet og stress på jobben nesten like utslagsgivende.

- Hva slags forhold man er i, har en enorm betydning for helsen, sier professor Kristina Orth-Gomér ved Karolinska Institutet, til Expressen.

Hun tilføyer at det ikke er særlig lurt å sykemelde en som har problemer hjemme. Det blir personen neppe friskere av.

De med aller høyest risiko for å bli syke er kvinner som opplever stress både hjemme og på jobb. Hele fire av fem i den situasjonen er langtidssykemeldt.

Les flere helsesaker her.

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere