Menig Bradley Manning har blitt dømt til 35 år i fengsel for å ha lekket hemmelige klassifiserte dokumenter til Wikileaks.

Forsvarerne hadde før onsdagens straffeutmåling bedt krigsretten i Fort Meade i delstaten Maryland om «ikke å frarøve Manning hans ungdom». 25-åringen har bedt om unnskyldning for sine handlinger, som han medgir har påført USA skade.

– Jeg ønsker å komme videre med livet, og jeg forstår at jeg må betale en pris, sa han nylig i retten.

Aktoratet la på sin side ned påstand om 60 års fengsel.

Sympatisører betrakter Manning som en helt som avslørte stygge sider ved USAs utenrikspolitikk, og en støttegruppe har foreslått at han blir tildelt Nobels fredspris.

Manning arbeidet som analytiker på lavt nivå i Iraks hovedstad Bagdad da han i 2009 begynte å lekke de hemmeligstemplede papirene til nettstedet WikiLeaks. I juli i år ble han funnet skyldig i spionasje og tyveri.

Han ble imidlertid ikke funnet skyldig i å ha bistått USA fiender, et lovbrudd som kan medføre dødsstraff. Lekkasjene omfattet over 700.000 hemmeligstemplede dokumenter og er de mest omfattende som noen gang har rammet USA.

Manning har sittet i varetekt siden han i 2010 ble arrestert for å ha lekket 700.000 graderte dokumenter. I tillegg lekket han en video i 2007 som viser et Apache-helikopter som drepte 9 mennesker ved en feiltakelse i Baghdad, inkludert en Reuters-fotograf.

Den slående dommen markerer dermed slutten på en 12 ukers rettssak.(©NTB)

Bradley Manning:

- Den amerikanske soldaten og etterretningsanalytikeren Bradley Manning ble i slutten av juli funnet skyldig i en amerikansk militærdomstol i å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks mens han tjenestegjorde i Irak i 2009.

- Manning ble kjent skyldig i 19 tiltalepunkter, men frikjent for det mest alvorlige, som var å ha hjulpet fienden.

- Han har innrømmet at han har lekket 470.000 graderte rapporter fra slagmarkene i Irak og Afghanistan og 250.000 hemmelige diplomatiske dokumenter. (©NTB)