Gå til sidens hovedinnhold

Manning hadde fri tilgang til hemmelige filer

Fort Meade (NTB-Reuters-AFP): Spiontiltalte Bradley Manning hadde fri tilgang til å laste ned titusenvis av hemmeligstemplede dokumenter fra arbeidsplassen i Irak. Det forklarte forsvarets første vitner i rettssaken i Maryland.

I rettssakens sjette uke startet forsvarets vitner sine forklaringer. De har en krevende jobb etter at aktoratet i ukevis har fremstilt etterretningsanalytikeren Manning som en arrogant einstøing som satte utallige menneskeliv på spill da han lekket over 700.000 hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

25-åringens forsvarere er opptatt av å tegne et bilde av en samvittighetsfull ung soldat som bekymret seg over urettferdighet og ønsket å kaste lys over amerikansk utenrikspolitikk. Mandag skildret vitner et arbeidsmiljø hvor etterretningsanalytikere som Manning fikk stor frihet på jobb.

David Lim, en av Mannings overordnede i Irak, sa fra vitneboksen mandag at han oppmuntret analytikerne til å fordype seg i utenriksdepartementets dokumenter samt annet hemmeligstemplet materiale for å unngå «tunnelsyn».

Sammen med Joshua Ehresman, som også hadde ansvar for Manning, bekreftet Lim at det ikke ble ført noe tilsyn med Mannings utpost i Irak når det gjaldt å installere programvare på hærens maskiner. Manning er blant annet anklaget for å ha installert et program som gjorde det mulig å laste ned mer enn 250.000 regjeringsdokumenter i en fart på 1.000 i timen.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris