*Nettavisen* Nyheter.

Mannlig sykepleier dømt for pasientsex

En mannlig sykepleier mistet jobben etter mistanke om at han hadde et seksuelt forhold til en kvinnelig pasient. Nå er sykpleieren dømt til fengsel. Foto: Anders Kjølen, Bergensavisen

En mannlig sykepleier er dømt til to og et halvt år fengsel for å ha utnyttet en kvinnelig pasient seksuelt. Sykepleieren har anket dommen.

28.02.15 23:45

BERGEN: Sykepleieren i slutten av 50-årene møtte nylig i Bergen tingrett.

Nå er sykepleieren dømt til 2,5 års fengsel. Han forbys også å kontakte kvinnen de neste fem år, skriver Bergensavisen.

Kvinnen i 30-årene ble behandlet for psykiske problemer etter å ha blitt grovt misbrukt i barndommen. Hun tilkjennes 150. 000 kroner i oppreisningserstatning.

Erotiske bilder

BA omtalte saken da Helsetilsynet fratok mannen autorisasjonen i fjor.

Høsten 2013 begynte kontakten mellom de to å utvikle seg til å bli av mer seksuell karakter. Det startet med chat på bokstavspillet «Wordfeud» hvor kvinnen stilte et intimt spørsmål.

«Derfra utviklet kommunikasjonen seg, fortsatt per sms og/eller Wordfeud, til å bli mer seksualisert», står det i dommen.

Sendte meldinger

Kommunikasjonen besto av både tekstmeldinger, bilder og filmer av seksuell karakter. I retten ble det lagt frem 105 sider utskrift av tekstmeldinger mellom de to

«Eg blir veldig kåt eg no..» skrev sykepleieren i en av tekstmeldingene.

«Klarer ikke la vær å beundre bildene av deg...», står det i en annen melding.

Sykepleieren har i forbindelse med saken beskrevet at han synes det var gøy å være streng med henne.

Sex på pasientrom

Sykepleieren gikk nattevakter, og bidro til at hun skulle finne ro om natten. Han brukte blant annet mye tid til avledning av tunge tanker og selvskading.

Mannen er dømt for å ha utnyttet den kvinnelige pasienten ved to anledninger i oktober 2013.

Et av samleiene skjedde inne på et pasientrom på der sykepleieren låste dem inn på en helgestengt avdeling. Det andre forholdet skjedde i hennes leilighet, i forbindelse med at han hjalp henne med å flytte.

«På grunn av hennes lidelse, forhistorie og det ovennevnte tillits- og avhengighetsforhold, har hun ikke vært i stand til å sette grenser eller avvise tiltalte», står det i dommen.

Sa det var kjærlighet

Kvinnen fortalte i retten at hun hadde en spesiell tillitt til mannen. Han betegnet det som «et gjensidig kjærlighetsforhold».

«Flertallet finner det bevist at tiltalte var klar over at det ikke var et likeverdig kjærlighetsforhold, men et utilbørlig misbruk», fastslår retten.

Det legges også vekt på at sykepleieren er 24 år eldre enn kvinnen.

«Den seksuelle omgangen, herunder i arbeidstiden på arbeidsstedet, foretatt av en 24 år eldre pleier, som var hennes nærmeste tillittsperson, og som hun var i et avhengighetsforhold til, representerer et alvorlig overgrep».

Retten viser til at den seksuelle omgangen har hatt alvorlige konsekvenser for kvinnen. Hun har ikke maktet å fortsette å få behandling ved Bjørgvin DPS.

Sykepleieren har anket dommen.

Les flere saker fra Bergensavisen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag