Ifølge flere medier kom 21-åringens forsvarer, advokat Unni Fries, til politihuset ved 16-tiden fredag. Ved 20.15-tiden pågikk avhøret fremdeles.

– Jeg har ingen informasjon som tilsier at han har endret sin oppfatning om straffskyld, og jeg vil ikke kommentere om han knytter seg til handlingene, sa Fries til pressen da hun ankom politihuset, ifølge Aftenposten.

Etter tidligere å ha nektet å la seg avhøre, snudde Manshaus torsdag ettermiddag og sa seg likevel villig til å bli avhørt.

Les også: Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten

Erkjenner faktiske forhold

Like før klokken 21 fredag kveld skal politiet ha avsluttet avhøret med Manshaus.

- Siktede erkjenner de faktiske forhold, men han har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffeskyld. Hans forklaring har gitt et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i en pressemelding.

Ifølge VG skal Manshaus ha forklart seg om motivet bak handlingene, og gitt politiet viktige detaljer. Avhøret varte i rundt fire og en halv time.

Manshaus far har kommentert saken overfor VG.

– Dette er dypt tragisk og ubegripelig. Jeg forstår ikke hvem det er som står bak en slik hjernevask av unge mennesker og får dem til å utføre slike grusomme handlinger, sier han til avisa.

Politiet kan ikke gå ut med alle detaljer om avhøret fredag kveld.

- Samarbeidsvillig

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus' forsvarer vil ikke gå inn på hva hennes klient har forklart i avhør, men hun beskrives ham som samarbeidsvillig.

– Han har forklart seg i dag. Det har gått greit. Jeg kan ikke si noe mer om innholdet. Det har å gjøre med at han sitter på brev- og besøksforbud. Jeg kan naturligvis ikke formidle forklaringen hans ut, sier forsvarer Unni Fries til mediene fredag kveld.

– Var han samarbeidsvillig?

– Ja, det synes jeg han har vært.

– Viste han tegn til anger?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Politiet bekreftet noe tidligere fredag at Manshaus erkjenner de faktiske forholdene.

– Jeg kan ikke si noe mer om det. Det er det politiet har valgt å gå ut med, sier Fries.

Har nektet straffskyld

Fries avkrefter at hans endrede holdning har bakgrunn i at politiet vurderte å tvangsinnlegge ham.

– Nei, det har det ikke. Mitt inntrykk er at dette er helt frivillig fra hans side. Han ønsker å avgi en forklaring og var klar for det nå, sa advokaten, ifølge VG.

Manshaus hadde inntil torsdag benyttet seg av retten til ikke å avgi forklaring, og han hadde også motsatt seg å bli observert av rettspsykiater.

Bærumsmannen er siktet for terror og for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17). Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud.

21-åringen erkjenner ikke straffskyld.

Les også: Stefaren til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen får ikke bistandsadvokat

Massiv etterforskning

Rundt 50 politifolk etterforsker drapet på Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor-moskeen, hvor Manshaus lørdag gikk inn og løsnet skudd. En sentral del av etterforskningen skjer på ulike fora og kanaler på internett.

– Vi antar at det er der mye av hans radikalisering har funnet sted, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby torsdag.

Samtlige av Manshaus' familiemedlemmer er nå avhørt. Politiet har også avhørt flere i hans omgangskrets og vitner som har meldt seg i saken, ifølge Kraby.

Politiadvokaten har opplyst at politiet har to hovedteorier om hvorfor Ihle-Hansen ble drept.

– Den ene teorien er at Ihle-Hansen oppdaget hva broren var i ferd med å gjøre, og forsøkte å stoppe ham. Den andre teorien er at drapet er direkte knyttet opp mot etnisitet, sa Kraby torsdag.