Gå til sidens hovedinnhold

Manshaus' far: - En virkelighet vi ikke kan fatte

Philip Manshaus ytret holdninger som fikk familien til å reagere. Dagen før drapet og terrorhandlingen vurderte stemoren å varsle politiet.

OSLO/SANDVIKA (NTB, Nettavisen): Faren til Philip Manshaus vitnet i Asker og Bærum tingrett onsdag om sitt forhold til sin nå draps- og terrortiltalte sønn og hvordan han merket at sønnen de to siste årene endret seg.

- Glad i hverandre

Han beskrev forholdet mellom sønnen og hans to eldre brødre som godt.

- Det virker som de er glad i hverandre alle sammen. Nå er det en virkelighet de ikke kan fatte. Ingen av oss kan skjønne det, egentlig, sa 62-åringen.

Han beskrev en gutt som først var litt tilbakeholden og forsiktig, men som tok mer tak da han gikk begynte på Oslo by steinerskole.

Les også

Moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17): - Vi har mistet to barn

Kjøkkensamtale fikk faren til å reagere

Han fortalte om en samtale mellom brødrene på kjøkkenet der den nå draps- og terrortiltalte sønnen sa til broren at han ville drepe ham om han giftet seg med en kvinne av en annen rase.

Faren ble spurt om hvordan han opplevde denne uttalelsen og hva han tenkte.

– Det var som et jagerfly fløy gjennom rommet. Hva sa du? Er det mulig å si noe sånt? svarte han og hva han tenkte.

Han forklarte at det ikke var noen krangel på forhånd. De tre, Philip og broren og han selv, var på kjøkkenet. Faren overhørte denne samtalen mellom brødrene der temaet kom inn på det å gifte seg med «en dame fra Thailand».

Faren forklarte at Philip hadde gått ut av rommet etterpå, men at han hadde tolket sønnens reaksjon som at han måtte «ha vært skuffet over at broren kunne tenke tanken». Han forklarte at han og Philips bror, slik han husket det, hadde kikket spørrende på hverandre etter denne utblåsningen.

Les også: Bistandsadvokaten imponert over Manshaus' far og stemor

Tok opp kjøp av skuddsikker vest

Faren bekreftet at han hadde fått med seg at tiltalte etterhvert begynte å søke til miljøer og ytre holdninger som kunne gi grunn til bekymring. Møtet han hadde hatt med en representant for Den nordiske motstandsbevegelsen var et tema faren ble spurt ut om. Han hadde fått med seg at det var et møte og at det var snakk om vold for å oppnå politiske mål. Faren forklarte at en av brødrene forsøkte å snakke med ham om dette. Faren hadde tatt en prat med ham da han fikk vite at sønnen hadde skaffet seg en skuddsikker vest.

Les også: Nye opplysninger: Philip Manshaus fikk skuddsikker vest i posten to dager før terrorangrep

- Fikk en sinnarynke

Faren sa han var oppmerksom på at stemoren næret en økende bekymring for Philip Manshaus holdninger. Da hun vitnet i rettssalen tidligere på dagen beskrev hun denne endringen slik:

- Han fikk en sinnarynke.

- Jeg skjønner litt hva hun mente, sa faren da han ble spurt om dette og hvordan han husker endringer hos tiltalte våren 2019.

Dagen før drapet og angrepet hadde stemoren lagt merke til at tiltalte hadde hengt opp utklipp fra Brenton Tarrants moskeangrep i Christchurch på New Zealand. Da søkte hun på nettet for å finne svar på hvordan hun skulle gå fram for å varsle politiet om sin bekymring.

Kontaktet nynazistisk organisasjon

Tirsdag fikk retten se politiets dokumentasjon på tiltaltes kontakt med Den norske motstandsbevegelsen, en høyreekstrem, nynazistisk gruppering.

4. juni sendte tiltalte en e-post til Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) der han presenterte seg og sa han ønsket å komme i kontakt med organisasjonen. Denne søknaden ble bekreftet mottatt 23. juni. 9. juli ble tiltalte kontaktet av en mann som er omtalt som redesjef, en slags avdelingsleder. Det ble avtalt et møte med mannen i Oslo sentrum. Dette møtet ble gjennomført 11. juli, ifølge politiet. Litt senere, 28. juli, etterlyste tiltalte mer informasjon fra DNM.

Les også

Spilte av nødanropet fra moskeen: «Hvor langt unna er den patruljen nå?»

Imponert over faren og stemoren

Bistandsadvokaten til Philip Manshaus' far, Vibeke Hein Bæra, forteller at faren var tydelig preget og sliten av rettssaken da han avgå sin forklaring.

– Det er nær umenneskelig det de går igjennom alle sammen, all den tid saken er såpass spesiell hvor man står i den situasjonen at man har mistet et barn og et annet har ødelagt livet sitt, sier Hein Bæra til NTB.

Hun er imponert over hvordan de har håndtert situasjonen.

– Det er en forferdelig vanskelig situasjon. Det er det for alle de berørte. Jeg er imponert over hvordan de har klart å stå i retten i dag og avgi grundige forklaringer.

Les også

77-åringen var med og overmannet terroristen: - Han kom for å drepe

Kommentarer til denne saken