Gå til sidens hovedinnhold

Manshaus fengslet i fire nye uker

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus gjorde igjen nazihilsen da han ankom Oslo tingrett mandag. Retten kom til at han skal varetektsfengsles i fire nye uker.

De to første ukene blir i fullstendig isolasjon. Han ilegges også brev- og besøksforbud, samt medieforbud.

Mandagens rettsmøte varte i knapt halvannen time.

Videoen øverst i saken viser Manshaus på plass i fengslingsmøtet.

Manshaus var ikledd mørkegrå dress og med håret kjemmet i sideskill. Han holdt nazihilsenen i to-tre sekunder rettet mot fotografene fra pressen.

De fikk ta bilder av den siktede, som under tidligere fengslingsmøter. Fotografene måtte imidlertid stå bak i lokalet sammen med de øvrige journalistene.

Les også: Skrev i kladdebok før terroraksjon: «Demokrati nytter ikke - jeg må handle»

Har hatt besøk

Ifølge kjennelsen har Manshaus uttalt i retten at det er monotont og kjedelig å sitte med restriksjoner, uten besøk og tilgang til medier.

Retten derfor har vurdert om det er tilstrekkelig med brev- og besøkskontroll og ikke forbud, men konkludert med det siste siden aktor uttalte i retten at politiet er åpne for å vurdere kontrollerte besøk til siktede. Initiativet må komme fra siktede selv eller fra familiemedlemmer.

Politiet så langt har samtykket til ett kontrollert besøk fra et av Manshaus' familiemedlemmer, ifølge kjennelsen.

Ba om åpne dører

Under fengslingsmøtet ba forsvareren til Manshaus, advokat Unni Fries, som ventet om åpne dører. Men retten ga under noe tvil politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby medhold i lukkede dører på bakgrunn av faren for bevisforspillelse.

Politiet har opplyst at de foreløpig ikke har gjennomgått alt datamaterialet i saken. Ifølge kjennelsen er det særlig Manshaus' PC som gjennomgås.

I selve fengslingsmøtet var Manshaus ordknapp, ifølge forsvareren. Men den terror- og drapssiktede 22-åringen har signalisert at han vil gi en kort begrunnelse for sine handlinger i et fengslingsmøte med åpne dører.

– Det er klart at det vil kunne være hans politiske synspunkter som kommer fram da, men lukkede dører skal ikke brukes for å hindre ham i å framføre dem. Det er i strid med hans grunnleggende rett til å ytre seg, sier Fries.

Manshaus har bare latt seg avhøre to ganger. Advokaten sier at forklaringene var detaljerte, og at hennes klient ikke har avvist at han lar seg avhøre igjen på et senere tidspunkt.

– Når han får dokumentinnsyn, kan det være at han får behov for å kommentere noe, sier advokaten.

Les også: Manshaus framstilles for fengsling – vil møte selv og begjære seg løslatt

Ligger an til åpne dører

Politiet er innstilt på at neste fengslingsmøte kan gå for åpne dører, dersom de er ferdige med å gjennomgå de elektroniske beslagene.

– Det er et tidkrevende arbeid, men vi forventer å være ferdige med å behandle dem i løpet av fengslingsperioden. Om fire uker ligger det an til åpne dører, og kanskje saken vil bli avklassifisert – at han får innsyn, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB etter fengslingsmøtet.

Han opplyser at politiet har vært i kontakt med flere personer i forbindelse med etterforskningen, både på nett og andre steder.

Om to uker vil Manshaus ha sittet i fullstendig isolasjon i ti uker – tolv uker hvis politiet, som tidligere, ber om forlenget isolasjon etter de to første ukene.

22 år gamle Manshaus er siktet for å ha utført et terrorangrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum i sommer og for drap på sin 17 år gamle stesøster. Han har innrømmet de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

La igjen brev

I forrige uke skrev Nettavisen at Manshaus la igjen et notat i en kladdebok i familiens hjem, som han skrev like før de grusomme handlingene han begikk.

Før han begikk terrorhandlingen laget Manshaus et skriv som kan se ut som var rettet til familien. Overskriften på skrivet indikerer dette, får Nettavisen opplyst.

I det nesten fire sider håndskrevne skrivet tar han opp temaet om rasekrig, sin ideologi, og han skal ha uttrykket at handlingene han begikk måtte skje så raskt som mulig.

Ifølge Nettavisens opplysninger skal han også ha skrevet at «demokrati ikke nytter» og «at han må handle». Skrivet skal bære preg av å være ufullstendig, og skal heller ikke være datert.

Nettavisen er ikke kjent med når de nesten fire sidene skal ha blitt skrevet, og Manshaus' forsvarer, Unni Fries, som er forelagt opplysningene, ønsket ikke å gi noen kommentarer i saken.

Les også

Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon

Les også

Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum

Les også

Politiet: Johanne drept på grunn av sin asiatiske bakgrunn

Kommentarer til denne saken