– Han begjærer seg helt sikkert fortsatt løslatt. Han har ikke lyst til å sitte i fengsel, sier Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, til Dagbladet.

Den 22 år gamle mannen er siktet for å ha utført et terrorangrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum i sommer og for drap på sin 17 år gamle stesøster. Han har innrømmet de faktiske forhold, men nekter straffskyld fordi han påberoper seg en slags nødrett, ifølge forsvareren.

– Slik han ser det, var det noe han måtte gjøre og hadde ansvar for å gjøre. Han forklarer at det var en form for nødrettslig handling, sa Fries forrige gang Manshaus ble framstilt for forlenget fengsling.

Les også: Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon

Høyreekstreme holdninger

Manshaus' har uttrykt høyreekstreme holdninger og gjorde nazihilsen da han ankom rettssalen i Oslo tingrett før forrige fengslingsmøte. Han har også vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby har ikke besvart NTBs henvendelse torsdag. Det synes imidlertid overveiende sannsynlig at han vil begjære ytterligere fire ukers varetektsfengsling. Under forrige fengslingsmøte ba han om full isolasjon i hele perioden, men fikk bare medhold i to uker i den omgang. Perioden med isolasjon ble i slutten av september forlenget ut fengslingsperioden.

Les også: Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum

Psykiatrisk undersøkelse

Etter å ha gitt en forklaring om handlingene han er siktet for og motivet for dem, har Manshaus nektet å forklare seg ytterligere for politiet. Det gjelder fortsatt, ifølge forsvareren.

22-åringen har derimot samtykket i å underlegge seg en fullstendig psykiatrisk undersøkelse av sakkyndige. Undersøkelsen ble anslått å være ferdig først 7. november.

Fries opplyser at Manshaus snakker med de sakkyndige.

– Hvordan det går utover det, vet jeg ikke. Det får jeg ikke kjennskap til før erklæringen leveres, sier Fries.

(©NTB)