RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marathon Oil forbannet på Ocean Rig-fremstøt

Sist oppdatert:
Ocean Rigs forsøk på å kuppe en dypvannsborekontrakt ved å gjøre riggen Eirik Raude canadisk har ikke falt i god jord hos befrakteren Marathon Oil, som ikke ønsker å bli påtvunget riggen
Les også: Vil gjøre Eirik Raude til canadier

Det går frem av en ny artikkel fra Halifax Herald som er publisert fredag. Torsdag skrev avisen at Occean Rig jobber med å få den avanserte dypvannsriggen Eirik Raude under canadisk flagg for å vinne en kontrakt fra Marathon Oil på bekostning av riggen oljeselskapet allerede har hyret inn.

Det har ikke falt i god jord hos oljeselskapet, som nå truer canadiske myndigheter med å droppe den hittil eneste planlagte dypvannsbrønnen utenfor Nova Scotia på Canadas østkyst.

I et brev til Canadian Transport Agency gir Marathon klart uttrykk for hva de mener om kuppforsøket til Ocean Rig. Det canadiske lovverket tilsier nemlig at en canadisk-registrert rigg har førsterett på kontrakter i canadiske farvann.

- Ekstrakostnadene ved å bruke Eirik Raude, kombinert med problemene som følge av riggens tekniske upassendehet (unsuitability), kan forhindre Marathon fra å fortsette med arbeidet dersom det blir tvunget til å bruke Eirik Raude, skriver Marathon, ifølge Halifax Herald i brevet datert 19. desember.

Transportbyrået har ansvaret for å overvåke fartøyer i canadiske farvann og å avgjøre om det finnes canadisk-registrerte fartøyer tilgjengelig.

Marathon Oil har allerede hyret inn amerikanske Transoceans Deepwater Pathfinder til å bore brønnen på Annapolis-feltet i april eller mai.

Marathon mener at å bruke Eirik Raude til å bore på Annapolis vil gi ekstrakostnader på 10 millioner dollar, og forlanger at canadiske myndigheter avviser Ocean Rigs søknad om å endre flagg fra Bahamas til Cananda, og dermed vedta at det ikke finnes canadiske enheter ledig til å ta oppdraget fra Transocean-riggen.

- En beslutning av byrået i favør av Ocean Rig vil gi enhver eier av et fartøy i verden, uavhengig av dets nåværende register, rett til å protestere mot en fremtidig søknad ... på grunnlag av at de har intensjoner om å registrere fartøyet i Canada, skriver Marathon ifølge avisen.

Marathon opplyser også at Ocean Rig var invitert til anbudet og at de la inn et bud hvor det ikke gikk frem at de skulle endre flagg for Eirik Raude til canadisk.

Byrået har frem til utgangen av mars med å komme til en beslutning. Marathon ønsker på sin side en beslutning raskt.

Marathon søkte om å bruke Pathfinder 28. november, mens Ocean Rig la inn sin søknad i begynnelsen av desember. Ocean Rig skriver i sin søknad at Eirik Raude både er teknisk og operasjonelt kapabel til å ta Annapolis-kontrakten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere