RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marerittet ble virkelighet

Foto: Erik Holsvik (Rogalands Avis)
Sist oppdatert:
June ble utsatt for alle kvinners mareritt. En sensommernatt for fire år siden ble hun offer for en overfallsvoldtekt.

Nå påpeker hun viktigheten av riktig oppfølging.

Natt til 26. august 2007 er 21 år gamle Raugstad på byen i Stavanger sammen med venninner. De ender opp på et utested hvor en av Raugstads venninner jobber. Ved stengetid går Raugstad i forveien, mens hun venter på å bli plukket opp utenfor Shell-stasjonen på Løkkeveien av venninnen som kommer kjørende.

Hun går den vanlige veien hun alltid går til jobben hos GE Money Bank, i Nedre Strandgate. Hun er ikke redd. Voldtekt er noe som skjer andre enn henne.

Etter noen minutter kommer en polakk bort til henne og sier han vil snakke med henne. Raugstad går videre uten å svare. Med ett tar mannen kvelertak på henne og drar henne mellom noen biler på en parkeringsplass 50 meter fra Shell-stasjonen.

Han klemmer så hardt i strupen at hun ikke klarer å skrike. Raugstad mister bevisstheten et øyeblikk.

Kommer seg løs
Voldtektsmannen slipper et lite øyeblikk taket rundt halsen, og Raugstad klarer å komme seg løs. Hun løper for livet til bensinstasjonen. Hun har bare tunikaen på.

Inne på Shell-stasjonen tror de henne ikke når hun sier hun er voldtatt. De nekter å ringe politiet. Raugstad gråter og er sint.

- Heldigvis kommer en ukjent mann, som heter Felix, bort til meg. Han tror meg, og ringer politiet. Politiet har ikke anledning til å hente meg, så de bestiller drosje, sier Raugstad til Rogalands Avis.

Felix blir med henne i drosjen til politiet. Derfra blir politiet med henne tilbake til åstedet, før turen går til Voldtektsmottaket på legevakten. Der kommer venninnen hennes, som hun skulle treffe på Shell-stasjonen.

Timene går. Tankene raser. Raugstad forstår veldig godt alle dem som ikke velger å anmelde en voldtekt, men hun angrer ikke på at hun gjorde det. Ikke i dag.

June har mottatt massiv støtte etter at hun sto fram som offer for overfallsvoldtekt. Les saken i dagens papirutgave av Rogalands Avis .

I løpet av noen dager bestemmer hun seg for at gjerningsmannen ikke skal få ødelegge livet hennes. Hun forteller hva som har skjedd på jobben, og takker for at hun har blitt så godt ivaretatt derfra.

- Jeg kunne bruke jobben som et fristed, snakke med kolleger, spise lunsj og fortsette det daglige livet. Det var ikke noe press for å få ting gjort, sier hun.

Jeg har ikke gjort noe galt, og har ingenting å skamme meg over

Hun valgte å tenke at dette ikke er hennes feil.

- Jeg har ikke gjort noe galt, og har ingenting å skamme meg over. Dette var ikke min feil. Jeg kunne ikke gjort noe annerledes, sier Raugstad.

Mørkredd
Den dramatiske voldtekten har gjort at hun har blitt urealistisk mørkredd. Hun blir redd av ukjente lyder og vil ikke gå alene ute etter mørkets frambrudd.

Raugstad, som nå er 25 år, håper saken hennes kan få flere til å snakke om det som har skjedd.

- Oppfølgingen av en voldtekt betyr ekstremt mye. Jeg valgte å være åpen om hva som hadde skjedd, og for meg var det en god måte å takle det på, sier hun.

Raugstad fikk livskrisehjelp fire timer etter det som hadde skjedd. Hun klarte å komme seg videre. For 2,5 år siden fikk hun og samboeren en sønn, og i fjor giftet de seg. I juli i fjor fikk de også en liten datter.

Frykten for å gå i mørket ble mye større. Alt ble i tillegg tiltak. Det ble et ork å ta telefonen, støvsuge og ha avtaler

Behandlingen Raugstad hadde fått etter voldtekten viste seg å ikke være nok. Tre år senere fikk hun en reaksjon.

- Jeg fikk posttraumatisk stressyndrom. Frykten for å gå i mørket ble mye større. Alt ble i tillegg tiltak. Det ble et ork å ta telefonen, støvsuge og ha avtaler. Alt ble stress, sier hun.

Raugstad kontaktet Senter mot seksuelle overgrep (SMSO) i Sandnes.

- Der gikk jeg til samtaleterapi, og fikk satt ting i perspektiv, sier hun.

I etterkant fikk hun også ni timer hos psykolog. Der klarte hun å pusle sammen bitene.

Tabu
27. oktober skrev Rogalands Avis at Dixi Ressurssenter legger ned. Ressurssenteret er en frivillig organisasjon som tilbyr samtaler og hjelp til selvhjelp til utsatte og pårørende av voldtekt.

Raugstad synes det er forferdelig trist at det skal legges ned.

- Det er hårreisende at Stavanger ikke skal ha et tilbud til ofre og pårørende. Dette er et tema som er tabu, og folk har behov for å ha et sted å gå til hvor de kan snakke. Det er mye følelser både for ofre og pårørende, og jeg mener heller tilbudet bør styrkes enn legges ned, sier hun.

Meldte seg selv
Polakken tilsto voldtekten. Politiet fant i tillegg kloremerkene Raugstad hadde beskrevet hun hadde laget på ham.

- Jeg vet ikke om en lignende sak der gjerningsmannen har meldt seg selv, sier Kristian Johansen, etterforskningsleder ved Stavanger politistasjon.

I forbindelse med straffeutmålingen mente retten det var snakk om en overfallsvoldtekt, der Raugstad ble utsatt for til dels alvorlig vold. Med bakgrunn i dette mente retten at handlingen i utgangspunktet kvalifiserte til fengsel i fire år.

I formildende retning la retten vekt på at 39-åringen meldte seg selv for politiet noen dager etter voldtekten fant sted. Ifølge 39-åringen var årsaken at han ikke klarte å leve med det han hadde gjort. Dermed fikk han en tilståelsesrabatt på 40 prosent, slik at straffen ble fengsel i to år og fem måneder.

Han ble også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til Raugstad.

Les flere saker i Rogalands Avis her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere