RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Margit og Kjell må skilles etter 65 år

Foto: Stine Solbakken (Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
Begge pleietrengende, bare én fikk plass på sykehjemmet.

SKIEN: – Han er ikke lei av meg han, konkluderer Margit Gåthaug (91) om ektemannens savn. Sist sommer fikk han plass på Gulset sykehjem, mens hun har fått avslag om sykehjemsplass selv om hun er sterkt pleietrengende.

Les saken i ta.no

Geriatrisk poliklinikk ved Sykehuset Telemark, som utreder helsetilstanden og pleiebehovet til eldre mennesker, bekrefter i sin rapport at Margit Gåthaugs funksjonsnivå er betydelig redusert etter at hun fikk hjerneslag sist sommer og hoftebrudd etter fall før jul.

- Pleietrengende
- Til tross for at hun er oppegående mentalt har pasienten betydelig lavt funksjonsnivå og er totalt pleietrengende, er den geriatriske spesialistens vurdering.

Fram til juni i fjor, bodde Margit og Kjell Gåthaug sammen i boligen sin i Skien. Hun gjorde det mulig for den glemske ektemannen å bo hjemme. De har vært gift i 65 år.

Savnet er stort
Hverdagene fungerte godt fram til Margit fikk slag. Kjell ble da innvilget plass på Gulset sykehjem. Der pakker han sakene sine ofte i håp om at han kan hjem til Margit. Savnet etter hverandre er stort.

Trenger hjelp til alt
- Jeg er helt ubrukelig hjemme. Jeg er avhengig av hjelp til alt, sier Margit Gåthaug. Etter at hun må bo alene i huset, er hun blitt engstelig, utrygg og deprimert. Det eneste hun ønsker nå, er å få en sykehjemsplass. Helst på Gulset sykehjem, så hun kan se ektefellen sin daglig.

- Det hadde vært artig å sett’n somme tider, sier Margit, som selv synes hun er moden for en plass på sykehjem.

Opprørt datter
Datteren Torill Gåthaug Grave er opprørt og sint over den høye lista Skien kommune legger for å tildele eldre en sykehjemsplass.

- Hovedårsaken til vårt ønske om langtidsplass, er mammas behov for pleie, sier Grave, som er opprørt over at spesialistvurderinger fra ST ikke blir tatt mer hensyn til. Og hun synes det er hjerteskjærende at kommunen ikke kan ta hensyn til to pleietrengende ektefeller, som har delt et helt liv sammen. Nå risikerer de å leve adskilt resten av livet.

- Jeg opplever heller at kommunen bestrider fakta om mammas funksjonsnivå. Hun kan bare sitte i en stol. Hun klarer ikke å forflytte seg uten hjelp. Hjemmesykepleien kan ivareta de primære behovene, men det blir ikke tatt hensyn til angst og redsel. Jeg mener Skien kommune fratar henne et verdig liv, sier datteren.

Hjemmesykepleien besøker 91-åringen fire ganger i døgnet. Hvis hun må på do, må hun utløse trygghetsalarmen og vente på hjelp.

Byttet dørlås

Torill og ektemannen Øyvind Grave har bestemt seg for å kjempe til siste slutt.

- Når Skien kommune sier de ikke har ventelister til sykehjem, er det fordi de ikke innvilger sykehjemsplasser. Det er å snu hele situasjonen på hodet. Det sitter hundrevis av eldre hjemme i Skien kommune, som er ensomme med store pleiebehov. Vi føler at vi ikke har noe valg nå. Utryggheten mange eldre opplever, må komme fram. Det er tøft å ta kampen, men det skal vi gjøre. Avslaget om plass er anket til fylkesmannen, sier ekteparet Grave.Margit Gåthaug skulle vært utskrevet fra Klosterskogen rehabilitering sist onsdag, men dagen før bestemte Skien kommune at de ville gi henne opphold der til fylkesmannen har behandlet klagen.

- Vi har byttet lås i huset. Det var svært ubehagelig å sitte i møte med teamet fra kommunen og høre at politiet ville bli brukt for å bryte opp døra for at vedtaket om at mamma skal hjem blir gjennomført.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere