*Nettavisen* Nyheter.

Margreth Olin får Zola-prisen for 2013

Oslo (NTB): Filmskaperen Margreth Olin har blitt tildelt Zola-prisen 2013. Prisen deles ut av Foreningen til fremme av sivilt mot.

15.01.13 13:51

Filmregissøren får prisen «fordi hun bruker sitt engasjement og kunstneriske talent til å avsløre sider ved det moderne Norge som ikke har noen plass i festtalene om oss selv» heter det blant annet i begrunnelsen for utdelingen.

Olin har laget flere systemkritiske dokumentarfilmer med temaer som om hvordan eldre lever på sykehjem, forholdet til sin egen kropp, forholdene i en tiendeklasse i norsk skole og sist om enslige mindreårige asylsøkere i Norge.

Zola-prisen, som er oppkalt etter forfatteren Emile Zola, utdeles ifølge statuttene til «personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold i Norge som truer grunnleggende verdier i det norske samfunn: menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet».

Blant de tidligere prisvinnerne finner vi blant annet Eva Nordland, Kadra Noor, Ole Kopreitan, Gunnar Stålsett, Tore Sandberg, Erling Borgen og Amal Aden.

Utdelingen av prisen blir tradisjonelt lagt så nært opptil utgivelsen av Emile Zolas berømte artikkel «J' accuse» (Jeg anklager), som mulig (publisert 13. januar 1898).

Der forsvarer Zola i et åpent brev til Frankrikes president den jødiske offiseren Alfred Dreyfus som ble utsatt for justismord i 1895. Dreyfus ble til slutt benådet og frikjent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.