RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Margareth Myhre
Margareth Myhre Foto: Øystein Barth-Heyerdahl (Nordlys)

Margrethe (27) kjemper mot sjelden kreftsykdom

Sist oppdatert:

(nordlys.no): Margrethe Myhre (27) kjemper sitt livs kamp mot kreften. At håret forsvant, bryr hun seg ikke så mye om. Det er verre at øyenbryn- og vipper snart forsvinner.

- Det var i grunnen spennende og uvant å se fasongen på hodeskallen for første gang. Men det er verre når vipper og bryn forsvinner. De rammer på en måte inn ansiktet, sier hun.

27-åringen fra Finnsnes er for tiden innlagt på UNN i Tromsø. I påsken skal hun gjennomgå en såkalt mellomkur - en cellegiftkur som er kortere enn hovedkurene.

- Heldigvis er prognosene gode. Etter planen skal behandlinga avsluttes i november, sier hun.

Livet til den svært aktive og godt trente 27-åringen ble snudd på hodet 19. februar. Da fikk hun diagnosen kreft. Beinkreft i skulderen.

-Jeg hadde hatt vondt i skulderen i langt tid, men trodde det var gangsperre, treningsverk, eller kanskje en betennelse. Jeg regnet med at det ville gå over med litt trening og litt smertestillende, forteller Margrethe som arbeider som personlig instruktør ved treningssenteret Stamina Hot i Bodø.

Skriver blogg
Men smertene gikk ikke over. De ble i stedet sterkere og sterkere. Hun anslår at det hadde gått i overkant av seks måneder før hun oppsøkte lege og fikk gjennomført en MR-undersøkelse.

På sin blogg, margrethemyhre.blogg.no, beskriver hun det hele med egne ord:

«Resultatet av alle undersøkelsene på tirsdag 19. februar var en kreftsvulst på størrelsen med en mango, i (ja i) skulderbladet. Den har altså vokst seg igjennom selve beinet og ut på fremsiden og baksiden. Skulderbladet ser dermed ut som en osteskive nå. Fullt av hull.»

Hun bruker bloggen aktivt for å fortelle om sykdommen. Hun forteller om slapphet, manglende matlyst, feber, sprøyter søvnløshet og smerter.

Men den inneholder også små glimt av positivitet, som følelsen når sola skinner i ansiktet, et smil fra en ukjent, lykken av å slippe å trekke en visdomsjeksel og det å lytte til god musikk.

- Det er godt å skrive om det jeg føler, og sette ord på ting, sier hun.

Med strenge forholdsregler tar hun imot Nordlys på kreftavdelinga. Immunforsvaret er nesten satt ut. Margrethe er livredd for smitte.

Hun ser ut av vinduet og over mot alpinbakken i Kroken. Utenfor titter sola frem

- Det blir nok ikke så mye ski på meg i påsken. Men det skal gå bra. Jeg får se frem til neste påske. Da blir det andre boller, smiler hun.

Humøret er det for tiden ingen ting å si på.

Har grått mye
Men finnsnesjenta forteller at hun har grått mye etter at hun fikk diagnosen.

- Jeg har en svært sjelden type beinkreft. Den rammer bare ti personer i året. Jeg har mange ganger spurt hvorfor den rammet meg. Jeg trener mye og spiser sunt. Hvorfor meg, sier hun oppgitt.

Men den gode fysikken er nå på hennes side. Margrethe Myhre forteller at prognosene er gode.

- Det er heldigvis ikke spredning. Jeg har bestemt meg: Jeg skal bli frisk, sier hun.

Fire cellegiftkurer
Men veien frem dit er lang og til dels smertefull. I mai skal hun opereres.

- Før operasjonen skal jeg igjennom fire hovedkurer med cellegift. Det er forferdelig, sier hun.

Så står operasjon for tur, på Radiumhospitalet i Oslo.

- Deler av skulderbladet må fjernes. Det er det ingen tvil om. Men ennå vet vi ikke hvor mye som må fjernes. Det kommer an på hvor redusert svulsten blir av cellegiften. Uansett vil jeg få litt nedsatt funksjonalitet i skulderen. Jeg vil ikke kunne bruke armene over skulderhøyde mer. Det skal gå helt fint det, sier 27-åringen.

Når operasjonen er overstått, venter nye tøffe runder med cellegift.

- Planen er ytterligere ni hovedkurer frem til november. Da skal behandlingen avsluttes. Da er jeg frisk, sier hun.

- Oppsøk lege
Selv om hun nå opplever mange vonde dager, forteller hun også om de gode.

- Den siste uka før en ny hovedkur er jeg i fin form. Sist kunne jeg ta meg en liten joggetur. Det var deilig å kjenne at kroppen fungerte litt i alle fall, smiler hun.

Margrethe Myhre ber alle som føler at noe er galt med kroppen, ta kontakt med lege.

- Jeg ville ikke syte og klage, og gikk rundt med smerter for lenge. Jeg burde ha gått til lege tidligere. Har man smerter som ikke vil gi seg, er det bar en ting som gjelder: Få en skikkelig undersøkelse, sier Margrethe Myhre.

Her er noen utdrag fra bloggen til Margrethe :

- Første telefonsamtalen etter beskjeden var til mamma.. gråtkvalt fikk jeg presset fram at det var det verst tenkelige.. Etter en stund i telefonen ble jeg innlagt på Radiumhospitalet.. jeg var ikke lenger kun til undersøkelser, men jeg var nå innlagt på kreftavdelingen.

- På bursdagen min våknet jeg tidlig.. sliten, utmattet og trist. Svært trist.. ble altfor mange tårer den dagen. Var absolutt ikke slik jeg ville tilbringe denne dagen.. alene på et sykehus, koblet til et stativ som drypper gift inn i årene mine.. Jeg ville være hjemme, med venner og familie, feire og flire!!

- Mer har skjedd siden sist.. søndag 10. mars begynte lokkene å falle for fult.. våknet opp med store dotter på puta.. i mårrest ble jeg lei av å plukke opp hår etter meg. Så da vekte jeg storebror, tok frem barbermaskinen og tok alt! Var ikke så ekkelt som jeg hadde trodd det skulle være.. var mer rart å se seg selv så naken.. og se sin egen hodeform.. alle kulene og formene i hodebunnen..

- Med dette innlegget vil jeg oppfordre alle som har smerter eller uforklarlige kuler til få det sjekket så raskt som mulig. Ikke vent og tenk at det går over av seg selv. Ikke nøl med å dra til legen fordi du evt. har legeskrekk. Ikke tenk at du skal være sterk å tåle smerten. Ikke bagatelliser det og si at det kun er en betennelse eller overtrening.

Les hele bloggen på: http://margrethemyhre.blogg.no/

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere