RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters/NTB scanpix)

«Marias» mulige mor har flere blonde barn

Sist oppdatert:

En bulgarsk kvinne har torsdag blitt avhørt og blir DNA-testet for å finne ut om hun er «Marias» biologiske mor. Kvinnen har ti barn, og to av dem er albinoer.

Etter en DNA-prøve fastslo politiet i Hellas at paret som hevdet at de var Marias foreldre, ikke er hennes biologiske foreldre. Greske myndigheter gikk ut med en internasjonal etterlysning etter jentas familie og slektninger, og det var sånn den bulgarske kvinnen fikk se bilder av jenta på TV. Hun tok selv kontakt med lokalt politi, skriver avisen The Telegraph.

Bilder fra landsbyen der kvinnen bor, viser at familien har flere barn som ligner Maria, skriver The Daily Mail. Noen av barna er blonde og har blå øyne, og to skal være albinoer.

Hadde ikke råd til datteren
Det bulgarske paret tilhører romfolket og kommer fra byen Nikolaevo sentralt i Bulgaria, ifølge TV-stasjonen BNT. Den bulgarske kvinnen har en fødselsattest som viser at hun fødte en jente på sykehuset i Lamia i Hellas den 31. januar 2009, samme dato som Maria skal være født. Lamia ligger om lag sju mil fra Farsala, hvor Maria ble funnet i en romleir.

Kvinnen har sagt til bulgarsk TV at hun måtte gi fra seg barnet fordi hun ikke hadde nok penger til å ta vare på henne. Hun skal ha hatt åtte barn fra før, og fikk to barn etter at hun fikk Maria.

Kan ha solgt «Maria»
Flere medier melder at kvinnen ikke ga bort datteren, men at hun solgte henne. En nabo skal ha sagt til lokale myndigheter at jenta ble solgt for 220 euro, men The Daily Mail skriver at det kan dreie seg om nærmere 1.000 euro.

Ekteparet som er siktet for å ha bortført Maria i Hellas, fortalte selv at den biologiske moren hennes er en bulgarsk prostituert. Det opplyste parets advokat, Marietta Palavra, i et intervju med den amerikanske TV-kanalen NBC.

Det var først da DNA-testen avslørte at de to ikke er foreldrene til den blonde jenta, at de forklarte at den biologiske moren er bulgarsk, og at hun ga fra seg barnet frivillig.

– Sa først nei
Moren og en mann som skal være kjæresten eller halliken hennes, lette etter en familie som kunne oppdra jenta, ifølge Palavra. Det siktede ekteparet, som bor i en romleir utenfor byen Farsala, skal først ha sagt nei før de påtok seg oppgaven.

Gresk politi har mistanke om at jenta som ekteparet kaller Maria, er offer for menneskehandel. Lamia, hvor jenta ble født, og Nova Zagora, som ligger nærme området hvor det bulgarske paret kommer fra, har tidligere vært kjent som knutepunkt for menneskehandel med barn, ifølge Daily Mail.

I et intervju med NBC medgir derimot en representant for politiet at forklaringen til det greske ekteparet kan stemme.

Tok feil i Irland
I kjølvannet av Maria-saken er folk med rombakgrunn blitt mistenkt for lignende forhold også flere andre steder.

Onsdag ble et sigøynerpar på den greske øya Lesvos pågrepet, mistenkt for barnebortføring. Paret forsøkte å få en fødselsattest til et barn som skal ha andre biologiske foreldre.

I Irland har to romfamilier opplevd å bli fratatt barn av myndighetene denne uken. Begge barna har lyst hår, og politiet hadde mistanke om at de ikke bodde hos sine egentlige foreldre. Men mistankene viste seg å være ubegrunnede, og irsk politi har blitt anklaget for å være rasistiske.

Det irske politiet skal skrive en rapport hvor de må forklare hvorfor de tok barna fra familiene sine, og det irske barneombudet skal også etterforske sakene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere