RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marie har 19 skruer og tre kroker i ryggen

RETT ETTER OPERASJONEN: For to år siden var Marie Magnussen gjennom en skolioseoperasjon på Rikshospitalet.
RETT ETTER OPERASJONEN: For to år siden var Marie Magnussen gjennom en skolioseoperasjon på Rikshospitalet. Foto: Marie Magnussen
Sist oppdatert:
For to år siden var ryggen til Marie Magnussen (17) fra Lørenskog 50 grader skjev.

Marie Magnussen (17) fra Lørenskog er som jenter flest. Hun går på videregående skole, har hest, trener og blogger. Men på ryggen har hun et stort arr som slynger seg nedover og minner henne om det som har vært, skriver Romerikes Blad.

- Det begynte med at jeg hadde mye vondt i ryggen, og det varte i flere måneder. I juni 2011 fikk jeg vite at jeg har skoliose, som er en skjevhet i ryggen. Da vi oppdaget det, var ryggraden min 38 grader skjev, forteller Marie Magnussen.

50 grader skjev
Skoliose er en sjelden tilstand hvor ryggsøylen vrir seg rundt sin egen akse samtidig som den krummer seg i en c- eller s-form.

Lidelsen rammer én av ti tusen, og ni av ti av disse er jenter.

Skoliose utvikles som regel tidlig i tenårene, og i de fleste tilfellene er det ikke kjent hvorfor man får sykdommen.

- Legen på Riksen sa at jeg snart var ferdig med vekstperioden og at jeg var på grenseland til å operere. Han mente at det var for sent med korsett, forteller Marie.

På grunn av Maries intense smerter i ryggen, ble det til slutt bestemt at Marie skulle gjennom en skolioseoperasjon. Datoen ble satt til 20. august 2012.

Før operasjonen var ryggen hennes så mye som 50 grader skjev.

PUKKEL OG SVAI: Sånn så ryggen til Marie ut før operasjonen. Hun har aldri blitt mobbet for ryggen sin, og er veldig glad for det. Marie fikk større og større skjevhet i ryggen før operasjonen. På det meste var ryggen 50 grader skjev.


- Under en skolioseoperasjon setter de inn både skruer, kroker og stenger for å rette opp hele ryggraden. I mitt tilfelle festet de stengene på hver sin side av ryggraden med 19 skruer og 3 kroker. Ryggraden gikk fra 50 grader skjev til nesten null, forklarer Marie til RB.

Skruene og krokene i ryggen må hun leve med resten av livet.

Smertefulle dager
Marie lå ni dager på sykehuset, og hadde store smerter rett etterpå.

- Jeg lå i en sykehusseng rett etter et stort inngrep, neddopa og sliten. Det er flere ganger jeg ser igjennom bildene fra oppholdet på Rikshospitalet og synes det er veldig rart å tenke tilbake på den tiden, sier Marie.

SKRUER OG KROKER: Marie fikk operert inn stenger på hver side av ryggraden med 19 skruer og tre kroker..


Nå er det to år siden operasjonen, og Marie er først og fremst takknemlig.

- Bare tanken på hvor intense smertene var både før og rett etter operasjonen, skremmer meg litt. Jeg klarte ikke gjøre noe uten at jeg skulle få vondt. Bare det å ta ut av oppvaskmaskinen var forferdelig.

SKOLIOSE: Ryggen til Marie var 50 grader skjev på det verste. Bildet er satt sammen av to bilder, og viser røntgenbildet av ryggraden til Marie før operasjonen og et bilde av ryggen til Marie i dag.

- I dag tok jeg en treningsøkt på Condis uten smerter og det kunne jeg aldri ha gjort tidligere. Nei, jeg er så glad for den muligheten jeg har fått, forteller Marie.

Veien videre
Marie går fortsatt til fysioterapi for å styrke ryggen og for å holde smertene i sjakk.

LYKKELIG: Marie Magnussen er takknemlig for operasjonen, og ser lyst på framtiden.

- Jeg kommer alltid til å ha skoliose, og jeg må fortsatt tenke litt over hva jeg kan og ikke kan. Men listen med hva jeg ikke kan er betraktelig mindre nå enn den var før.

Nå brenner Marie for å hjelpe andre med skoliose.

- Jeg er utrolig takknkemlig for alle som kommer til meg for å få hjelp angående skoliose. Jeg absolutt elsker å hjelpe til. Jeg var utrolig redd før operasjonen min, men det var ikke nødvendig, sier Marie.

Vil bli sykepleier
Marie går nå andre året på videregående skole, og har planen klar for framtida.

- Drømmeyrket er barnesykepleier. Før var det bare sykepleier, men etter det fantastiske oppholdet på barneavdelingen på Rikshospitalet fant jeg ut at jeg også hadde lyst til å hjelpe barn gjennom tøffe tider. Tanken har vært den samme i to år nå, og sannsynligvis vil den fortsatt være det i en lang, lang stund, sier hun.

STORE SMERTER: Rett etter operasjonen klarte Marie nesten ikke å gå. Fire måneder senere var hun tilbake på hesteryggen igjen.


I dag tenker Marie sjelden over at hun har skoliose. Bare arret minner henne om det, av og til.

- Ja, jeg har et arr nedover nesten hele ryggen, men det plager meg ikke.

- Det minner meg bare på hvor sterk jeg har vært.

Følg Maries hverdag på marieskoliose.blogg.no.

Les flere saker i Romerikes Blad


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere