PARIS (NETTAVISEN): Marine Le Pen erkjenner valgnederlag. Det sier hun på sin valgvake, kort tid etter at den første prognosen kom rett over klokken 20.

Gjenvalgt

Den franske avisen Le Monde skrev da at Macron lå an til å bli gjenvalgt som president. Ifølge avisen fikk han 58,2 prosent av stemmene ifølge de første estimatene. Også France 24 kårer Macron til vinner av valget.

Utfordrer Marine Le Pen får 41,8 prosent på den første valgprognosen.

Le Pen brukte altså ikke mange minuttene på å annonsere at hun erkjente nederlag.

- Det er fordi hun må opp på hesten med en gang og vise initiativ, entusiasme og minne om verdien av parlamentsvalget. Pluss at hun sa klart fra nå, at hun går for neste valg om fem år, sier Pål Frisvold til Nettavisen.

Eva Joly, politiker og jurist, sier til Nettavisen hun er lettet - men stiller krav til Macron.

- Ja, jeg er lettet og bekymret for utviklingen vi ser. Håper virkelig at Macron skifter retning og tar seg av kjøpekraften.

Les mer: Eva Joly om Marine Le Pen: - Hun står i takknemlighetsgjeld til Putin

Slik reagerte valgvaken til Le Pen da valgdagsmålingen kom:

En times tid tidligere, ved 19-tiden, viste belgiske RTBF sine målinger at Macron lå an til å få mellom 55 og 58 prosent av stemmene i presidentvalget. Tallene til den belgiske kringkasteren RTBF er hentet fra to meningsmålingsinstitutter og er basert på velgere som hadde stemt innen klokken 17.

Målingene gir utfordrer Marine Le Pen fra det høyrepopulistiske partiet Nasjonal samling mellom 42 og 45 prosent av stemmene.

Valglokalene i Frankrike stengte klokken 20, og som i Norge er det er ulovlig å publisere meningsmålinger på selve valgdagen.

Nettavisen på valgvake

Gerolf Annemans, medlem av Europaparlamentet, er på Le Pens valgvake, og kort tid før valglokalene stenger, sier han til Nettavisen at Norge er et eksempel Frankrike bør se til.

- Norge er ikke med i EU, av gode grunner, og vi bruker ofte Norge som et eksempel på hvordan det kan gjøres. Alle skrek det ville være en katastrofe med Brexit, men i ettertid ser man at man fint kan samarbeide med andre land uten å være del av EU, sier Annemans, som i likhet med Le Pen er kritiske til EU.

Også Francois Lenormand har møtt opp på valgvaken til Le Pen. Han mener Le Pen forstår problemene til vanlige folk i Frankrike. Han er langt fra fornøyd med Macrons innsats i embetet de siste fem årene.

- Jeg mener han har håndter koronakrisen på en dårlig måte, sier Lenormand til Nettavisen.

To onder

Dette valget er blitt beskrevet som valget mellom to onder av politikere både på venstresida, i de tradisjonelle partiene og i bevegelsen til Jean-Luc Mélenchon.

Han manglet bare 420.000 stemmer i første valgrunde for å slå Le Pen og ta seg til den avgjørende duellen mot nåværende president Macron i andre valgrunde. 22 prosent av velgerne ga sin stemme til ham.

Høyretopp om det franske valget: - Det er ikke veldig uventet

Melenchon sa til sine velgere på valgnatten at ikke én eneste stemme burde gå til Le Pen, som er nærmere presidentkontoret enn noen gang før. Men for mange av hans støttespillere sitter det langt inne å gå til valgurnene for å stemme på Macron.

– Søvnløse netter

Den franske presidenten har ledet klart på meningsmålingene foran andre valgomgang. I første valgomgang fikk Macron 27,8 prosent av stemmene, mens Le Pen fikk en oppslutning på 23,1 prosent.

Dette er politikken til Marine Le Pen: - En varslet katastrofe

Det er som å velge mellom pest eller kolera, sier flere venstrevelgere.

– Det er forferdelig. Nok til å få deg til å gråte. Jeg har hatt mange søvnløse netter med tårer fordi jeg ikke vet hva jeg skal gjøre, sier Clek Desentredeux, en homofil kunstner som stemte på Melenchon i første valgrunde.

Paris-kunstneren Vincent Aïtzegagh har bestemt seg for at han ikke skal stemme på noen for første gang i livet. 65-åringen har tenkt å flykte fra Paris i helga.

– Jeg flykter fordi dette stinker, sier Aïtzegagh.

Le Pen bekrefter at hun vil forby offentlig bruk av hijab

Macron er en tidligere bankmann som røsket opp det politiske landskapet i Frankrike og sendte de tradisjonelle partiene ut av dansen da han vant valget i 2017. På venstresida anklages han for å være de rikes venn og de fattiges undertrykker. Han får også deler av skylda for at Le Pen har slått seg opp og fikk støtte fra 23,1 prosent i første valgrunde.

Men det er nettopp det at Le Pen er motstanderen, som kan bli Macrons virkelige redning i andre valgrunde. Hun er ansett som rasist av mange på venstresiden, og en som kan true prinsippene om frihet, likhet og brorskap.

Toalettpapir og blanke stemmer

Mélenchon sa hele fire ganger valgnatten at ikke en eneste stemme burde gå til Le Pen. Men han sa ikke rett ut at støttespillerne hans burde stemme på Macron.

I sosiale medier forteller flere at de vil stemme blankt. Andre vil putte toalettpapir i konvolutten i stedet for stemmeseddelen.

– Jeg skal stemme fordi kvinner har dødd for min rett til å gjøre det. Men jeg skal stemme blankt fordi jeg ikke vil velge mellom noen av dem, sier 22-åringen Emma Faroy i Paris.

Hvor mange som stemmer blankt, hvor mange som biter i det sure eplet og stemmer på Macron, og hvor mange som hopper over til Le Pens leir, kan avgjøre valget.

– Jeg kommer til å bestemme meg i siste liten, sier pensjonisten Pierre Gineste. Han stemte på Melenchon i første runde. I andre runde står valget mellom Macron, en blank stemme, eller å sitte hjemme.

Splitter familier

Valget kan splitte familier. Vincent Aïtzegagh forteller at dattera, som stemte på Melenchon i første runde, har sagt at hun vurderer å stemme på Le Pen fordi hun ikke tåler Macron.

65-åringen sier at han da ga beskjed om at hvis hun stemmer på Le Pen, vil han ikke lenger ha noe med henne å gjøre.

Aïtzegagh har tidligere stemt på borgerlige kandidater for å hindre at Frankrike får en president Le Pen. I 2002 stemte han på Jacques Chirac for å hindre Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pens far, i å vinne. I 2017 stemte han på Macron.

Nå har han fått nok etter det han omtaler som fem år med kolera, fem år med dritt, og fem år med ødeleggelse. Stemmeseddelen blir blank.

– Jeg har fått nok, sier han.

Lav deltakelse

Klokken 17 var valgdeltakelsen på 63,2 prosent, en nedgang på mer enn 2 prosentpoeng fra samme tid i andre runde av presidentvalget i 2017. Deltakelsen klokken 17 i denne runden lå også omtrent 2 prosentpoeng under samme tid i første runde av valget, som gikk av stabelen 10. april.

Solid ledelse

Ved tolvtiden lå deltakelsen på 26,4 prosent, ifølge det franske innenriksdepartementet. På samme tidspunkt i andre runde av valget i 2017 var deltakelsen også da nesten 2 prosentpoeng høyere.

Den gang ble Emmanuel Macron valgt til president for første gang. Nå skal velgerne avgjøre om han skal få fortsette.

Motstanderen er den samme som i 2017-valget: Høyrepopulisten Marine Le Pen. Meningsmålingene den siste tiden har vist at Macron har hatt en solid ledelse. Likevel har det vært spekulert på om lav valgdeltakelse kan resultere i en overraskende seier for Le Pen.

Ledelse fredag

President Emmanuel Macron fikk en oppslutning på 57 prosent i en meningsmåling som ble publisert fredag, to dager før presidentvalget i Frankrike.

Det er 1 prosentpoeng mer enn i forrige tilsvarende måling, ifølge Les Echos. Marine Le Pen får en oppslutning på 43 prosent.

Det er første gang siden slutten av mars at Macron har ligget så langt foran sin høyrenasjonalistiske motkandidat. Siden da har Macron på et tidspunkt vært nede på 53 prosent mot 47 prosent til Le Pen.

Målingen er utført av gallupinstituttene OpinionWay og Kea Partners på vegne av de franske mediene Les Echos og Radio Classique.

Den viser også at 54 prosent av de som stemte på venstreorienterte Jean-Luc Mélenchon i første valgomgang, sier de vil gi sin stemme til Macron i andre omgang. I begynnelsen av uka var andelen 40 prosent.

Mélenchon kom på tredjeplass med 22 prosents oppslutning i første valgrunde for knapt to uker siden.

Målingen viser også at valgdeltakelsen ligger an til å bli på 72,5 prosent. Den er utført etter at de to kandidatene møttes til TV-duell torsdag kveld.

Fredag var valgkampens siste dag.