*Nettavisen* Nyheter.

Maritzelda gjør drittjobben hundeeierne ikke gidder å gjøre selv

Maritzelda blir provosert av hundeeiere som ikke fjerner dyrenes dritt

MØKKAJOBB: Maritzelda Nielsen i Myrtangveien på Jessheim er en av dem som har hund og lar seg provosere at det er så mange hundeeiere som ikke plukker opp hundebæsjen. Nå har hun tatt saken i egne hender og fyller daglig over 20 poser med møkk etter andres hunder. Foto: Lisbeth Andresen/Romerikes Blad

Hver dag kjører Maritzelda Nielsen (42) rundt i rullestol og fyller over 20 poser med møkk etter andres hunder. Nå ber hun eierne om å skjerpe seg.

13.03.15 07:37

JESSHEIM (RB.no): - Jeg tar alltid med meg en hel rull med hundemøkkposer. Den inneholder 40 poser, og jeg bruker opp mer enn halve rullen hver dag. Det ligger utrolig mye møkk rundt omkring på hele Jessheim, sier Maritzelda Nielsen til Romerikes Blad.

– Går ikke an

42-åringen har selv hunden Chichi (4), som hun lufter flere ganger om dagen. Nå har hun tatt på seg rollen som «hundemøkkpoliti» på Jessheim:
Til tross for at hun er avhengig av å ferdes ute med rullestol plukker Maritzelda opp møkka etter både egen og andres hunder når hun er på tur.

Klikk på bildet for å forstørre.

BORT MED DET: Her kaster Maritzelda Nielsen dagens «fangst» av hundemøkk etter å ha vært ute på en kort luftetur i nabolaget sitt på Jessheim.

– Det er ikke noe særlig å få dette på skoene sine, eller på labbene til hunden. Selv om det er satt opp egne stativ med både pose og oppsamler, ser jeg at det ligger hundemøkk bare noen meter unna. Sånt går ikke an, sier hun.

Tror latskap er årsaken

I takt med at snøen forsvinner kommer rukene fram i dagen, som stinkende, mørke perler på en snor. Våren er høysesong for den forhatte hundemøkka. Og mange lar seg provosere.
Tidligere i uka tok debatten helt av da Morten Lillebø fra Strømmen refset hundeeiere som kaster poser med hundemøkk i hans søppeldunk.
Leserinnlegget med tittelen «Min dunk er ikke for hundelort» fikk over 300 kommentarer på rb.no.


På Jessheim har Maritzelda bokstavelig talt tatt saken i egne hender, og gått til kamp mot det hun mener er late hundeeiere:
– Jeg kan ikke tenke meg noen annen grunn til at de ikke plukker opp etter hundene sine, enn latskap. Det er ingen tvil om hvem som har ansvaret: Det er eieren av hunden. Nå må hundeeierne skjerpe seg.

HTML EMBED


– Hvorfor plukker du opp møkka etter andres hunder?
– Fordi jeg synes det er så stygt når det ligger hundebæsj over alt. Det er ikke noe trivelig. Jeg hører at mange klager, men nesten ingen gjør noe med problemet. Jessheim har blitt en fin by. Derfor er det trist at folk slenger fra seg tomflasker og søppel, i tillegg til at hundeeiere ikke plukker opp etter dyrene sine, sier Nielsen.

Protestmarsj

Sammen med en nabo har hun startet en lokal kampanje for å holde naboskapet fritt for hundemøkk. De skal sette opp plakater og minne hundeeiere om at de må plukke opp etter hundene. I april vil hun arrangere en protestmarsj, og kjøpe inn hundemøkkposer for å dele ut gratis til hundeeiere.
– Vi ønsker ikke å ha dette liggende som svarte skampletter når våren kommer. Det er et dårlig visittkort for hundeeieren og skaper et dårlig renommé for alle oss som har hund, påpeker Nielsen.

– Noen ødelegger for alle andre

Norsk Kennel Klub oppfatter at de fleste norske hundeeiere plukker opp etter hundene sine, men at det er noen råtne epler som gjør skam på resten av hundeeierne.

– Det er viktig å understreke at de aller fleste hundeeiere er flinke til å plukke opp etter hundene sine. Problemet er at det er noen få som ikke gjør det, sier medieansvarlig i Norsk Kennel Klub (NKK), Anne Hofmo Bjølgerud, til Romerikes Blad.
Hun sier at NKK jobber med å bevisstgjøre alle hundeeiere til å plukke opp etter at hunden har gjort fra seg.
– Men med 500.000 hunder i Norge, så er det klart at ikke alle gjør det, sier hun.
– Er det noe kommuner, borettslag etc. kan kjøre for å få bukt med problemet?
– Den klassiske unnskyldingen til dem som ikke plukker opp etter hunden sin, er jo at det ikke er noen søppelkasser i nærheten, og at de ikke vil gå en eller flere kilometer med en pose med hundebæsj i hånda. Så med flere søppelkasser ville kanskje flere ha tatt opp etter hunden, sier Bjølgerud og passer på å oppfordre alle hundeeiere:
– Plukk opp etter hunden din!

– Problemet er like stort som før

Til tross for flere tiltak klarer ikke Ullensaker kommune å få bukt med hundemøkk-problemet.

Det opplyser avdelingsleder for park og anlegg i Ullensaker kommune, Torbjørn Tarud.
– Det er et generelt problem, og problemet med hundemøkk er like stort i dag som tidligere år.
Han forklarer at kommunen har iverksatt tiltak, men at det tydeligvis ikke fungerer etter planen.
– Vi har satt opp hundelatriner hvor folk kan kaste møkka. Det er også blitt montert posestativ noen steder, hvor hundeeiere kan forsyne seg av hundeposer, sier Tarud, som forklarer at kommunen hvert år får en rekke henvendelser om hundemøkk som ligger strødd utover friområdene i kommunen.

Les mer i Romerikes Blad her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.