RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marius sovnet på fergekaia - våknet av at det svei i ryggen

ULMEBRANN: En kortslutning i den elektriske setevarmen førte til brann i seteryggen på bilen. I setet satt Marius Guldbjørnsen og sov. - Da jeg våknet var bilen full av røyk, forteller Guldbjørnsen.
ULMEBRANN: En kortslutning i den elektriske setevarmen førte til brann i seteryggen på bilen. I setet satt Marius Guldbjørnsen og sov. - Da jeg våknet var bilen full av røyk, forteller Guldbjørnsen. Foto: Kenneth Didriksen (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
En kortslutning i den elektriske setevarmen førte til brann i seteryggen på bilen. I setet satt Marius Guldbjørnsen og sov.

- Det kunne gått riktig galt. Da jeg våknet var det sterk røykutvikling i bilen, sier Marius Guldbjørnsen (24) fra Engavågen i Nordland til Avisa Nordland.

Med andregrads forbrenning på ryggen, og ny bandasje på sårene tenker han med gru på hva som kunne skjedd om han ikke hadde våknet av smertene da seteryggen på bilen tok fyr mens han satt i fergekø kvelden før.

- Hadde jeg svimt av som følge av gass- og røykutviklingen før jeg kjente smertene, kunne det gått enda mye verre, sier han tankefullt.

Det var natt til tirsdag Guldbjørnsen parkerte på fergekaia i Kilboghamn. Han hadde startet tidlig på turen fra Mosjøen til Engavågen, og med lang tid til neste ferge, lukket han øynene for å ta seg en hvil.

Kortslutning i setet
- Jeg visste ikke at setevarmen sto på. Bryteren sitter på kanten av setet, og det er mulig jeg har kommet borti med foten, forteller han.

Uansett, så ble det en brå oppvåkning fra hvilen for meløyfjerdingen.

- Jeg våknet av en sterk svie i ryggen, og da jeg slo opp øynene så jeg at det var mye røyk i bilen, forteller Guldbjørnsen.

Han hev seg ut av setet, og fikk se at det var svidd et stort hull i seteryggen. Varmen hadde også svidd seg gjennom jakken.

- Jeg hadde en flaske Imsdal, som jeg tømte inn i setet, for å forhindre at det tok mer fyr, forteller Guldbjørnsen, som sørget for å koble ut hele setevarmen etter hendelsen.

- Det var ikke kommet noen andre biler i køen da det skjedde, så ingen ville sett det, om jeg hadde svimt av i bilen. Det er skummelt å tenke på, sier Guldbjørnsen.

- Jeg var tung i brystet
Yrkessjåføren fikk seg en skikkelig støkk av hendelsen, og selv om bilen er en Ford Courier av eldre modell, kunne han ikke tenke seg at setevarmen skulle kunne forårsake slike skader.

Slik så ryggen til Marius Guldbjørnsen ut rett etter hendelsen. Senere ble det hevelser og byller, og legen konkluderte med andregrads forbrenning.

- Jeg ville trodd at det var en sikring som slo ut når det ble kortslutning i setet, men det skjedde altså ikke, sier han.

Vel hjemme på Engavågen ble han straks tatt inn til legekontroll, der det ble konkludert med andregrads forbrenning på ryggen.

Det ble også gjort grundige undersøkelser for å utelukke eventuelle skader på luftveiene etter at han hadde sittet i den skadelige røyken.

- Jeg var tung i brystet da jeg kom hjem, men ellers har det gått bra, sier han.

Bilforhandler: - Jeg har lest om at slikt har skjedd
- Jeg har lest om at slikt har skjedd før, men ikke sett det selv, sier daglig leder ved Sveins Auto, Ole Kristian Os.

Han har jobbet i bilbransjen i 25 år, og har lest om slike tilfeller.

- Men det er svært sjelden. Jeg har ikke sett slike tilfeller selv, sier Os.

Den erfarne bilforhandleren i Bodø sier at det ikke er uvanlig at det kan oppstå brudd på ledninger i setevarmen.

- Det kan gjerne være nok at noen setter kneet i setet. Men er det kortslutning, så skal sikringen slå ut, sier Os.

Lukter svidd i bilen dagen etter hendelsen
Tilfeller der det oppstår brann i setet er atskillig mer uvanlig.

- Om dette skjedde på en ny bil som vi hadde solgt, ville vi tatt den inn til nøye undersøkelser, men her er det snakk om en bil fra 90-tallet, understreker Os.

Det er fremdeles sterk svilukt i bilen til Guldbjørnsen dagen etter hendelsen.

- Som du ser så har brannen startet langt inne i setet, og setefyllet er helt forkullet i dette området. Det er ikke rart at klærne ble skadet og at det ble sår rygg, sier Guldbjørnsen, og studerer hullet i seteryggen.

Han får ingen varige mén etter hendelsen, men håper det kan være et varsku til andre om å være forsiktige.

- Sårene på ryggen vil gro, og heldigvis kom jeg meg trygt hjem. Men det er nå i ettertid man tenker på at man har vært heldig at det ikke endte mye verre, sier Guldbjørnsen.

Les flere saker i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere