Markant Frp-fall i ny måling

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Fremskrittspartiet faller 4,3 prosentpoeng i en ny meningsmåling, men det er likevel klart borgerlig flertall.

20.05.10 08:30

Fremskrittspartiet faller 4,3 prosentpoeng og Høyre er det største borgerlige partiet. Dette er det mest interessante utslaget i meningsmålingen som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Ikke noe dramatisk utslag
Frp-leder Siv Jensen ser slett ikke mørkt på at partiet hennes nå går merkbart tilbake og nå bare har 21,1 prosent av velgerne i ryggen.

- Fremskrittspartiet ligger rimelig stabilt på et høyt nivå. Dette er ikke noe dramatisk utslag. Det er lenge til valget, sier Jensen.

- Men Frp går tross alt ned over fire prosentpoeng?

- Det kan være at vi lå litt for høyt forrige gang, poengterer hun.

- Så du vil ikke være med på at Høyre har kommet bedre opinionsmessig ut av landsmøtet enn det Frp tydeligvis har gjort?

- Det vil jeg overlate til kommentatorer og andre forståsegpåere til å bedømme. Vi var veldig fornøyd med landsmøtet. Tiden framover vil avgjøre, sier Jensen.

Borgerlig flertall
Opinions partibarometer viser et solid borgerlig flertall med 99 mandater på Stortinget. Høyre og Fremskrittspartiet er samlet bare fire mandater unna de 85 mandatene som trengs for å få flertall i nasjonalforsamlingen. De rødgrønne ville bare fått 69 mandater dersom det var valg i dag. Det er 17 færre enn ved stortingsvalget i fjor.

- Det er flott at Høyre gjør det så godt på denne målingen. Høyre er på offensiven. På vårt landsmøte la vi an en optimistisk tone, selv om vi jo naturlig nok kritiserte regjeringen, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun kan glede seg over at Høyre nå får en oppslutning på 25,2 prosent. Partiet har vært over 24 prosent helt siden februar.

Ikke stenge dører
Hun gleder seg over at det er et klart borgerlig flertall på målingen.

- Jeg er veldig klar over at det kan bli vanskelig for Høyre og Frp å få flertall sammen. Derfor er det viktig ikke å gjøre noen valg som stenger for at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering, sier Solberg.

- Det er viktig at borgerlige velgere tenker slik, legger hun til.

Høyre-lederen har også gjort seg noen tanker om hvorfor SV går tilbake.

- Det blir mye prat og lite konkret fra SVs kunnskapsminister. Det hjelper ikke at Kristin Halvorsen vil gjøre ungdomsskolen mer kul. Og så tror jeg mange har merket seg at SV sier nei til alle våre forslag om å bedre yrkesutdanningen, sier Høyres leder.

Solid for Høyre
Bakgrunnstallene i Opinions partibarometer viser at Høyre har desidert høyest lojalitet blant velgerne. Ni av ti Høyre-velgere fra stortingsvalget i fjor høst holder fast ved partiet. Frp har «bare» en lojalitet på 77 prosent og har mistet 15 prosent av velgerne sine til Høyre.

På den annen side har SV en lojalitet på 66 prosent, mens Arbeiderpartiets score blant fjorårets Ap-velgere er på 70 prosent. 11-12 prosentpoeng av velgerne til de to røde regjeringspartiene har satt seg på gjerdet. Nesten hver femte av de som stemte Senterpartiet i fjor høst har nå blitt i tvil.

Tallenes tale
Opinions måling er tatt opp i perioden 11. til 18. mai. Tusen personer er spurt gjennom Norstats web-banel. 77 prosent har angitt partipreferanse, som fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes):

Ap ... 28,2 prosent (fram 2,2)

SV ... 6,3 prosent (tilbake 2,7)

Sp ... 5,4 prosent (fram 1,4)

Høyre ... 25,2 prosent (fram 0,8)

Frp ... 21,1 prosent (tilbake 4,3)

KrF ... 5,8 prosent (fram 1,4)

Venstre ... 4,7 prosent (tilbake 0,1)

Rødt ... 2,1 prosent (fram 0,8)

Andre ... 1,3 prosent (fram 0,6) (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Frp,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag