RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Markedene håper på rask presidentbeskjed

Sist oppdatert:
Uansett hvem som blir president etter det amerikanske valget tirsdag håper aksjemarkedet på at det kommer et entydig svar: enten Kerry eller Bush
Tirsdag går amerikanerne til urnene for å velge president. Enten er det sittende president George W. Bush som får nye fire år i det Hvite Hus med fornyet tillit, ellers blir den demokratiske sentoren John Kerry innsatt som president.

Men så enkelt er det ikke. Valget ser nemlig ut til å bli meget jevnt, noe som kan borde for fintellinger, rettssaker og mye oppstyr før en president kan velges.

De fleste kommentatorer i utenlandske medier mener det vil bli en kortvarig effekt i verdensmarkedene som følge av valget og utkomme av dette, men få mener det vil bli en varig affære.

En studie som det uavhengige økonomiske konsulentselskapet 4Cast konkluderer med at Dow Jones er ventet å stige 1 prosent dersom Bush vinner, mens det vil falle 1 prosent dersom demokratene skulle stikke av med seieren, mener analyseselskapet ifølge Reuters.

Men dersom det ikke skulle komme noe entydig svar vil den toneangivende indeksen kunne falle 2 prosent, mener analysehuset.

Uansett hva som skjer vil aksjemarkedet reagere negativt på en politisk limbo i det amerikanske presidentvalget. Med en gang markedet får klarhet i hvem som har vunnet vil de trekke et lettelses pust, mener 4Cast.

Tilbake til terroren

Og da er det tilbake til dem samme tralten, terrorfrykt, fokus på budsjettunderskuddet samt rentestigning.

- Geopolitisk risiko vil være med oss for en lang tid fremover og det vil stige og falle i takt med nyheter fra Irak og midt-Østen, sier Leo Grohowski, sjef for investeringer i Deutsche Asset Management Americas til Reuters.

- Vi ser oljeprisen på mellom 60 og 70 dollar fatet, noe som vil halte den økonomiske veksten, og vi vil få en oppgang i rentenivået samt ett hopp i inflasjonen som vil skremme forbrukerne, mener forvalteren.

Forsvar og legemidler

En seier for Bush vil mest sannsynlig være positivt for aksjemarkedet, og bevege det opp. Grunnen er at finansmarkedet alltid har likt sittende presidenter best samt at Bush sin pro-business politikk med hensyn til skatter er fordelaktige til amerikanske selskap.

Blant annet forventes det at forsvarsektoren vil nyte godt av Bush får forlenget sitt kandidatur, sammen med de store legemiddelselskapene, som følge av at Bushs regjering har satt foten ned for billig parallellimport av legemidler.

Kerry som president vil først og fremst hjelpe bio-tech-selskaper som jobber med stamcelleforskning. Stamcelleforskning er Bush-regjeringen imot, mens Kerry er åpen for dette.

Kerrys miljøstandpunkt vil også være positivt for selskaper innen naturgass sektoren, mener flere analytikere Reuters har snakket med.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere