RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Markedenes reaksjon på krigen (Ny3)

Sist oppdatert:
Børsene i Europa åpnet ned torsdag, men har hentet seg opp igjen før nye fall frem til åpning i USA. Dollaren steg umiddelbart, men har så falt tilbake. Oljeprisen faller torsdag formiddag
Oppdatert med utviklingen torsdag formiddag.

De ledende Europa-børsene åpnet i snitt ned i størrelsesorden 1 prosent torsdag, men vendt så opp, og er litt før klokken 11 lite endret. Oslo Børs hovedindeks er opp 0,2 prosent til 107,1 poeng.

Utover ettermiddagen begynte imidlertid børsene å falle igjen, og spesielt rett før åpning i USA, etetr indikasjoner på et fall. De amerikanske børsene er også klart ned etter tre kvarters handel.

Det er spesielt president George W. Bushs tale i forbindelse med krigsutbruddet i natt som har sendt markedene nedover. Han uttalelse om at krigen kan bli lengre og mer komplisert en det mange har ventet, har sender bølger gjennom markedet. Samtidig er også markedene preget av en viss gevinstsikring, spesielt i Europa.

BNew York-børsene rned 1,3 prosent, mens Nasdaq er ned omkring 1,4 prosent etter 45 minutters handel torsdag ettermiddag.

Oljeprisen faller. Brent-olje for mai-levering var ned nær 2 prosent til 26,30 dollar torsdag formiddag. Prisen har falt fra rundt 33 dollar for få dager siden, og er nå nede på nivået fra desember. Utover etytermiddagen har fallet blitt tildels utlignet, og rett etter klokken 16 er oljeprisen ned 0,5 prosent.

Gullprisen falt umiddelbart da fristen på 48 timer gikk ut i natt fra rundt 337 til 332 dollar pr. unse, men har siden tatt seg opp igjen.

Torsdag formiddag lå gullprisen i spotmarkedet i Asia på 335 dollar, og er nær uendret i ettermiddag.

Dollaren ble kraftig styrket da beskjeden om angrepene mot Bagdad ble kjent. Oppgangen stoppet snudde imidlertid raskt og etter en stund ble dollaren handlet noe svakere mot euroen enn før angrepene.

Torsdag formiddag koster en euro 1,062 dollar, noe som er en marginal svekkelse fra i går ettermiddag.

Markedsaktørene i valutamarkedet sier at krig uansett er negativt for dollaren, noe som forklarer svekkelsen til dollar. I tillegg til dette er man bekymret over at krigen blir lengre enn ventet.

I markedet for amerikanske statspapirer var reaksjonene blandet. Rentene steg noe i begynnelsen, men falt senere tilbake, for deretter igjen å stige.

De asiatiske aksjemarkedene løftet seg etter at krigsutbruddet var en realitet.

Et hvert tegn til at krigen drar ut i tid er negativt for finansmarkedene, kommenterte en aktør overfor nyhetsbyrået Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere