Mandag åpner Netcom sitt superraske mobile bredbåndsnett 4G for kommersiell bruk i Oslo.

Men mens Netcom er stolte, spente og glade for å være verdenspionerer på utrulling av LTE, velger storebror Telenor å avvente.

Les også: Hva er egentlig 4G?

Ikke modent
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor tror ikke markedet er modent for den nye standarden.

- Vi tror ikke tiden er moden for 4G enda, og har ingen planer om å innføre LTE med det første. Vi er midt oppi en frekvensflytting i GSM-nettet som på sikt vil muliggjøre 3G på 900-båndet, noe som vil gi en formidabel deknings- og hastighetsforbedring, sier Amundsen til Nettavisen.

Og ifølge Amundsen er denne frekvensflyttingen langt viktigere enn en eventuell utbygging av 4G.

- Sånn vi ser det gir 4G høyere mobilhastighet der du allerede har tilgang på ADSL og andre internettløsninger, mens vi med 3G på 900-båndet får bedre dekning og høyere hastigheter blant annet i distriktene, forklarer han.

Les også: Flere basestasjoner gir mindre stråling

Aktuelt fra 2012
Mens Netcom har jobbet på spreng for å rekke å lansere 4G i 2010, tror ikke Telenor på en utrulling før 2012.

- Vi går for en total utskifting av hele mobilnettet som vi påbegynner i fjerde kvartal i 2010. Der ligger det en mulighet for LTE, men utbygging av LTE er ikke aktuelt for Telenor før 2012, sier Amundsen.

I stedet satser Telenor på sitt omfattende ADSL- og fastnettilbud.

- Vi har et veldig godt utbygget ADSL-nett, og å bygge ut LTE med dagens dekning er umulig. Det blir bare nok en konkurrent der man allerede har et bredbåndstilbud, sier han.

Gratulerer med dagen, Netcom
Selv om Telenor velger å vente med 4G, benytter Amundsen gjerne muligheten til å gratulere.

- Jeg sier gjerne gratulerer med dagen til Netcom, men vi kommer ikke til å snu oss rundt og begynne å rulle ut 4G i morgen, sier han til Nettavisen.