*Nettavisen* Nyheter.

Markedet holder pusten

Viktige nyheter står i kø denne uken.

Hvilken retning tar amerikansk økonomi denne uken?

NA24 – din næringslivsavis

Økonomene omtaler det som en superuke med makrotall i USA som kan gi fortsatt store svingninger på børsene og rentene.

Forrige uke var særdeles dramatisk, og Oslo Børs nådde en foreløpig bunn i 2008.

Fra den midlertidige bunnen som kom tirsdag steg derimot børsen nærmere 15 prosent, og fredag steg hovedindeksen 3,51 prosent til 409,12 poeng. Uken oppsummert endte hovedindeksen i pluss med 1 prosent, men så langt i 2008 er det et tap på hovedindeksen tilsvarende 16,6 prosent.

Nå venter en ny uke smekkfull med kursdrivende makro-nyheter.

Usikkerheten råder
Usikre markedsaktører sitter nå bare og venter på signaler om frykten som rir de globale markedsaktørene om at USA er i ferd med å innta en økonomisk nedgangsperiode.

- Sjeldent får vi så mange viktige makrotall på en uke, og spesielt viktig er det nå som usikkerheten er såpass stor i forhold til hvilken retning økonomien tar, og da spesielt i USA, sier Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Storebrand


Økonomene venter at tilstanden fortsatt svekkes, spørsmålet er bare hvor kraftig tilbakefallet blir.Og aller viktigst er onsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken.

Venter på Bernanke
- Viktigst er kanskje hva som skjer og sies på rentemøtet etter det uventede kuttet forrige uke. Det prises ytterligere kutt på 0,5 prosent denne uken, men usikkerheten er stor i forhold til hva Fed nå tenker og vil gjøre, sier porteføljeforvalteren.

Nordea Markets tror også det kommer nye 50 basispunkter fra Bernanke & Co, i tillegg til signaler om at det vil komme mer:

- Markedet priser inn en sannsynlighet på 98 prosent for kutt på 50 basispunkter. Fed tør nok ikke utfordre markedet med å gjøre noe mindre enn det. Etter forrige ukes store ekstraordinære rentereduksjon har vi nedjustert våre renteprognoser for USA ytterligere. Vi venter at renten kan bli satt ned til 2,5 prosent, skriver Nordea Markets i rapporten.

- Nå som markedene har roet seg noe, kan en kanskje se for seg at Fed mener de har gjort nok i denne omgangen, men både vi og markedet heller nok i retning av å vente mer, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Klikk på bildet for å forstørre.

Resesjon eller ikke?
Senere følger markedet også amerikanske BNP-tall for fjerde kvartal og den viktige ISM-indeksen for industrien.

I tillegg kommer nye tall fra arbeidsmarkedet. Alle indikatorene kan gi ny næring til spørsmålet om økonomien nå er på vei inn i resesjon.

Små utslag på disse indeksen utover det forventede kan fort gi svetteperler, angst og beven hos investorene.

- Arbeidsmarkedet er i hvert fall ikke i nærheten av resesjonstilstander, og antall arbeidssøkende har overrasket og vært langt færre enn de dystre spådommene. BNP-tallene vil også trolig bekrefte at resesjon i hvert fall ikke startet i fjerde kvartal, mener Storebrand-forvalter Olav Chen.

Norske nøkkeltall
I Norge kommer det også et helt batteri med viktige tall denne uken. Onsdag presenterer SSB-tall for blant annet julehandelen gjennom detaljomsetningsindeksen. På samme tid presenteres også ledighetstall fra Arbeidskraftundersøkelsen til SSB. Senere i uken kommer siste oversikt over kredittveksten i Norge og fersk boligprisstatistikk.

Annonsebilag