RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Markedsuro kan gi rentero

Sist oppdatert:
Sjeføkonom tror Norges Bank snart er ferdig med å heve renten.
Norges Bank er i ferd med å forberede en revisjon av rentebanen, mener sjeføkonom Knut Anton Mork.

Etter at visesentralbanksjef Jarle Bergo torsdag kveld holdt et foredrag i foreningen ACI Norge mener Handelsbankens økonomer at dette var et varsel om at Norges Bank er i ferd med å forberede en revisjon av sin rentebane.

Økt usikkerhet

I sin morgenrapport skriver sjeføkonom Knut Anton Mork at markedsuroen den siste tiden har økt usikkerheten om den økonomiske utviklingen.

- Han (Bergo, red.anm.) bemerket også at krona er sterkere og renteforventningene ute svakere enn forutsatt i siste pengepolitiske rapport i juni. Som svar på spørsmål innrømmet han også at markedsuroen kan føre til endring i planer—noen ganger kan det være viktigere å gjøre det rette enn å gjøre det en har sagt en skal gjøre. Dette tar vi som et tegn på at Norges Bank forbereder en nedrevisjon av sin rentebane, som i dag har en topp på 5,75 prosent, skriver Mork.

I talen sa Bergo at uroen i de internasjonale finansmarkedene de siste ukene har ført til økt usikkerhet.

- Vi vet ikke hvor lenge uroen vil vare, og heller ikke hvilke realøkonomiske konsekvenser den vil få, sa Bergo, ifølge Reuters.

- 5 prosent

Handelsbanken har begynt å se på sine egne prognoser, og varsler at de er på vei ned.

- Som kjent har enkelte av våre konkurrenter nylig hevet sine prognoser til 6 prosent. Selv har vi derimot begynt å overveie en nedreduksjon av vår egen prognose, som har en topp på 5,5 prosent, til 5,25 prosent eller helt ned til 5 prosent, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.¨

- Så ikke nye tegn

Nordea Markets skriver derimot i sin morgenrapport at de ikke hørte nye signaler.

- Banken valgte dermed ikke å gi noen nye signaler, noe den kunne gjort hvis den ønsket å fortelle at kreditturoen gjorde en renteøkning i september lite sannsynlig, ifølge rapporten.

DnB Nor mener heller ikke at det kom nye tegn fra Norges Bank torsdag.

- Jarle Bergo pekte på at uroen i finansmarkedet de siste ukene har ført til økt usikkerhet om utviklingen for den norske økonomien fremover. For øvrig kom det ingenting nytt i denne talen, skriver meglerhuset i en rapport.

Viktige USA-tall

Finansmarkedene venter i dag i spenning på arbeidsmarkedstall fra USA klokken 14.30.

- Onsdagens ADP-tall (tall fra privat aktører) indikerte at jobbveksten er den laveste på fire år. I tillegg kom det samme dag en rapport fra Challenger som viste at antallet oppsigelser i august økte kraftig. Markedet venter nå på om dagens tall vil gi ytterligere indikasjoner på at det amerikanske arbeidsmarkedet svekker seg. Utslagene på renter og valuta kan i så fall bli betydelige, mener DnB Nor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere