RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Markering i kveld: - Donetsk er Ukraina

Noen av plakatene foran regionadministrasjonsbygget setter likhetstrekk mellom EU og Hitler-Tyskland.
Noen av plakatene foran regionadministrasjonsbygget setter likhetstrekk mellom EU og Hitler-Tyskland. Foto: John Færseth (Mediehuset Nettavisen)
Stemningen er spent foran pro-ukrainsk markering i kveld.

DONETSK (Nettavisen):  Mens prorussiske demonstranter okkuperer regionadministrasjonsbygget og rådhuset og ukrainske styrker gjennomfører aksjoner i byene rundt, planlegger proukrainske innbyggere i Donetsk et folkemøte torsdag kveld. Samtidig tar byens ordfører til orde for å døpe om en av byens parker til minne om de falne «heltene» fra spesialstyrken Berkut.

Følg utviklingen i Ukraina direkte i vårt livestudio!

Fakta: Nettavisen i Ukraina

Klikk for å åpne faktaboksen
 

John Færseth er en norsk frilansjournalist. Han er skribent for Humanist Forlag. Færseth befinner seg nå i Ukraina, og skriver for Nettavisen.

Færseth er tidligere medielærer, forfatter og frilansskribent. Han er utdannet medieviter ved Universitetet i Oslo, og har flere studieopphold på Balkan og i Russland bak seg.

Den østukrainske byen Donetsk, sentrum for regionen med samme navn, er foreløpig i liten grad merket av kamphandlingene i byene rundt. Lokale beskriver situasjonen som rolig, men forteller de at de flere ganger i løpet av dagen har sett militærfly fly over byen. I går tok bevæpnede vakter over ordførerens kontor. Ifølge rapporter skal de nå være på vei mot byens flyplass.

Plakater med budskap
Prorussiske demonstranter har hatt kontroll over regionadministrasjonsbygget i litt over en uke. Plassen foran har blitt utstyrt med barrikader, og blir bevoktet av maskerte menn bevæpnet med køller og stålstenger.

Det har også blitt pyntet med russiske og sovjetiske flagg, ortodokse ikoner og plakater som fordømmer «fascistene» i den vestlige delen av landet som blir sagt å ha tatt makten i Kiev. Mange av plakatene sammenligner disse med ukrainere som samarbeidet med nazistene under krigen, og setter likhetstrekk mellom EU og Hitler-Tyskland. Fra en provisorisk scene lyder kommunisthymner og sovjetpatriotiske popsanger fra 80-tallet.

Demonstrantene krever autonomi for Donbass, et uoffisielt navn på industriområdet sørøst i Ukraina. Hva de legger i dette ser ut til å variere fra større kontroll over penger og ressurser til selvstendighet. Mange hevder også at Donbass, som er en forholdsvis «ny» region og delvis er befolket av folk med røtter i hele det tidligere Sovjetunionen, har en annen historie og identitet enn resten av landet.

Demonstrasjon torsdag
Samtidig planlegger proukrainske aktivister en demonstrasjon i Seiersparken midt i byen torsdag kveld.

- Budskapet vårt er at Donbass er Ukraina, sier Olesya som administrerer facebooksiden for Maidanbevegelsen i Donetsk.

Aleksandr er 39 år gammel og jobber som tanntekniker. Han mener det er viktig å delta i markeringen.

- De som står foran regionadministrasjonsbygget representerer hverken alle innbyggerne i Donetsk eller flertallet her, sier Aleksandr til Nettavisen.

Tidligere demonstrasjoner har blitt utsatt for voldelige angrep fra prorussiske aktivister. I mars ble et medlem av nasjonalistpartiet Svoboda stukket ned og drept på plassen foran Lenin-monumentet. Dette har gjort arrangørene tilbakeholdne med å holde flere møter den siste måneden fordi man ikke har kunnet garantere sikkerheten deres, forteller Olesya som legger til at mange er redde for hva som kan skje i kveld.

Donetsk er hjemmeregionen til tidligere president Viktor Janukovitsj, og har i stor grad blitt styrt av Janukovitsjs regionparti og av oligarker med forbindelse til dette. Mange av Berkut-styrkene har blitt rekruttert fra denne regionen, og tidligere i dag tok ordføreren til orde for å kalle opp en av parkene i byen etter falne Berkutmedlemmer.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere