Onsdag var over 10.000 mennesker samlet for å ta del i 8. mars-markeringen i Oslo sentrum. I anledning kvinnedagen trykket gatekunstneren Töddel opp 24 plakater, som han delte ut til folk på ulike 8. mars-arrangementer, deriblant i Oslo.

Bildet har kunstneren døpt «Kortskalle» og portretterer forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) med et grønt bånd rundt hodet, der et kort er festet til pannen. På kortet står det «Jeg har lyst på … di».

Nettavisen har kontaktet Ola Borten Moe for en kommentar onsdag kveld, uten å lykkes.

Vink til skandale-sms

Bildet synes å være et tydelig vink til SMS-skandalen fra et Senterparti-nachspiel i 2016, der tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete fikk tilsendt en melding på Messenger, fra brukeren til tidligere statssekretær Morten Søberg. I meldingen stod det: «Vi har lyst på fitta di».

Hendelsen ble offentlig kjent og heftig omtalt. Navarsete ba i etterkant om at avsenderen skulle melde seg for Sps generalsekretær, men ingenting skjedde.

Den dag i dag har ingen av de ti som var til stede på hytte-nachspielet tatt på seg skylden for å ha sendt meldingen. Navarsete på sin side gikk så sent som april 2022 ut å ba den ansvarlige for meldingen om å melde seg, uten at noen tok det den oppfordringen.

«Eg er ferdig med denna saka for lengst. Men så lenge ingen tek ansvar vil saka bli liggande som ein verkebyll og koma opp att når det minst høver, skade for Senterpartiet. Slik sett er det synd at ein set seg sjølve over omsynet til partiet og politikkens omdømme,» skrev hun i en SMS til Nettavisen den gang.

LES OGSÅ: Ingen har meldt seg: - Bruker ikke én kalori mer på denne SMS-en

Flere reaksjoner

Plakatene i Oslo sentrum er ikke det eneste som vitner om at SMS-saken ikke er glemt. Tirsdag skrev instituttleder ved Universitetet i Bergen, Guri Rørtveit, i et debattinnlegg i Khrono at hun kjente det som et slag i magen, da Ola Borten Moe ble utnevnt til minister for høyre utdanning. Årsaken var SMS-saken som har heftet ved Morten Moe.

Om meldingen som ble sendt til Navarsete, skriver Rørtveit følgende:

«Den SMS-en er så nedverdigende, så latterliggjørende, så sexistisk, så kvinnefiendtlig at vi orker egentlig ikke å snakke om hva den gjør med oss. Altså ikke bare med Navarsete, men med alle kvinner».

«Ingen av de ti har tatt på seg skylden. Det betyr at ingen av dem kan straffes for SMS-en. Smart trekk av gutta, det. Men samtidig betyr det at alle kan mistenkes for å ha sendt meldingen. I min verden betyr det at ingen av dem bør få forfremmelser til sentrale maktposisjoner. Det er ikke en straff å ikke få være minister. Du er bare ikke kvalifisert når du deltar på hytteturer som sender i SMS-er av denne typen» skriver Rørtveit.

Hun retter så kritikk til statsminister Jonas Gahr Støre, for mangel på handlekraft.

«Når du har tillatt å ta inn hele to hytteturministre i regjeringen, så henger ikke reaksjonsmønsteret helt sammen. Det virker som om du ikke skjønner hva den SMS-en gjør med kvinner – ikke bare med Navarsete».

– Henger som en skygge

Til Nettavisen sier gatekunstneren Töddel, som ikke ønsker å stå fram under fullt navn, at bildet er ment som er en påminnelse.

– SMS-en henger som skygge over de involverte. Saken er blant de styggeste da mennene er blant de mektigste og minner oss om at kvinnekampen ikke er over, skriver gatekunstneren til Nettavisen.

Han legger til at to av de som var til stede på Sp-nachspielet der meldingen ble sendt fra, var Borten Moe og forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

– I dag har to av dem ministerposter. Vi har som samfunn sviktet kvinnesaken når vi lar dem slippe til i slike posisjoner uten at noen har tatt på seg skylden for SMS-en, skriver han i en e-post til Nettavisen.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få kommentarer til saken fra Ola Borten Moe onsdag kveld.

Nekter for å stå bak melding

Borten Moe har en rekke ganger uttalt at meldingen er uakseptabel, men at han ikke vet hvem som har sendt meldingen.

Også forsvarsminister Bjørn Arild Gram har ved en rekke anledninger avvist at det var han som sendte tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete.