Marlboro-mannens makt

Den røykende cowboyen er det mest innflytelsesrike imaginære ikonet, mener amerikanske forfattere.

18.10.06 13:42

(SIDE2): De har påvirket alt fra hvem vi ligner på til, til hva vi spiser og hvordan vi snakker, ja - de har til og med påvirket historiens forløp.

Men de er langt ifra virkelige.

På toppen av listen over «De 101 mest innflytelsesrike personene som aldri har eksistert», troner «Marlboro-mannen». Den tøffe machocowboyen som dukket opp på 1950-tallet, og satte fart på salget av Marlborosigaretter går seirende ut i en bok skrevet av tre amerikanske forfattere. Dette skriver Reuters.

- Forestillingene og tankespinnet i vår fantasi, skapningene som vi tar ut fra fantasien og inn i den virkelige verden er i stand til å slå tilbake på en måte som gir overraskende konsekvenser, sier Jeremy Salter, som er en av bokas forfattere.

«Big Brother»
På andreplass har de plassert forfatteren George Orwell som introduserte begrepet «Storebror ser deg» i sin bok fra 1984 om et fremtidig samfunn der alle blir overvåket til enhver tid.

På tredjeplass finner vi Kong Arthur, som forfatterne mener mange ser på som den perfekte monark. På fjerdeplass har de plassert julenissen.

- Julenissen styrer all vår økonomi i den siste delen av året, og uten han ville det godt dårlig i forretningslivet, sier forfatter Allan Lazar.

Barbie
På 43 plass har de plassert Barbiedukken. Den veldreide plastikkbaben som ble et forbilde for millioner av småjenter og satte en uoppnåelig standard for skjønnhet og stil.

- Innflytelsesrike karakterer trenger ikke å eksistere. Fiksjonsfigurene er rett og slett bare viktige i våre liv, kanskje mer enn vanlige mennesker, sier Lazar.

På 56. plass er Loch Ness monsteret. På 101. plass har de plassert Paul Bunyan – en myteomspunnet skogsarbeider som forfatterne sier ble funnet opp av amerikanske skogsarbeidere på 1800-tallet for å bringe litt glede og ære inn i deres ellers så svært strevsomme hverdag.

Følg Side2 på mobilen

Les flere karriere og fritidsaker her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.