Marokko med nye anklager mot Norge

Rabat (NTB-AFP): Marokko skjerper kritikken av Norge og anklager norske diplomater for å ha spilt en nøkkelrolle da løperkongen Khalid Skahs to barn ble ført ut av landet og gjenforent med sin norske mor.

Norges ambassadør i Rabat, Bjørn Olav Blokhus, ble mandag nok en gang kalt inn på teppet i marokkansk UD og konfrontert med det som ble hevdet å være nye opplysninger i saken.

- Opplysningene bekrefter at den norske ambassaden var direkte involvert i den ulovlige utsendelsen av de to barna, uten farens tillatelse, heter det i kunngjøringen Blokhus fikk overlevert.

Barnas norske mor, Skahs ekskone Anne Cecilie Hopstock, forlot Marokko og dro hjem til Norge i 2007.

I slutten av juli skal barna ha flyktet fra faren og oppsøkt den norske ambassaden i Rabat. De norske diplomatene bisto de to barna, som reiste tilbake til Norge med sin mor.

Skah hevder at norske diplomater aktivt deltok i å frakte barna ut av landet, noe utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har benektet.

- Norske myndigheter hadde ingenting med denne reisen å gjøre, sa Støre 5. august.

- Norske myndigheter bør på ingen måte overse eller bagatellisere de handlinger deres diplomater i Rabat har gjort seg skyldige i, heter det i kunngjøringen fra marokkansk UD, som nå varsler et rettslig etterspill i saken.

Khalid Skah ble olympisk mester på 10.000 meter i Barcelona i 1992. Han fastholder at barna ble bortført fra Marokko mot sin vilje, og han har truet med å forfølge saken i europeiske og internasjonale rettsinstanser.

Anne Cecilie Hopstock har på sin side saksøkt eksmannen for bortføring, vold og trusler. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag