RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marta (29) fulgte mor og far til graven

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
President Lech Kaczynski og hans kone Maria ble gravlagt i Krakow sødag.

Det polske folket ble rammet av den største tragedien i fredstid da president Lech Kaczynski omkom i en flystyrt i Smolensk i Russland lørdag formiddag i forrige uke. Store deler av den polske makteliten omkom i tragedien. Søndag ettermiddag ble den tidligere presidenten og hans kone begravet i Krakow.

Presidentparets eneste barn, datteren Maria (29), var blant de som fulgte Lech og Maria Kaczynski til graven. Sirener og kirkeklokker lød over hele Polen da begravelsen startet. Rundt 150.000 mennesker deltok på selve begravelsesseremonien.

Oppfordring til Medvedev
Kardinal Stanislav Dziwisz sa i begravelsen at Kaczynski burde bli et symbol på forsoningen mellom det russiske og polske folket. Han gjorde også et poeng ut av at presidenten var på vei til en markering av Katyn-masakeren da flystyrten inntraff.

Rundt 22.000 polakker ble drept av sovjetiske styrker i massakren, som fant sted for 70 år siden nær Smolensk. Massakren har ført til splittelse mellom de to nasjonene, men Kaczynski var på vei til en markering som skulle skape forsoning.

Kardinalen henvendte seg blant annet til Russlands president, Dimitrij Medvedev, og takket han for deltakelsen.

- Den empatien og hjelpen som vi opplevde fra våre russiske brødre under denne tragedien øker håpet om en forsoning. Disse ordene er rettet til den russiske presidenten, sa Dziwisz.

Forfall fra Obama
Viktige ledere som USAs president Barack Obama, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands rikskansler Angela Merkel skulle i utgangspunktet også deltatt i begravelsen. På grunn av vulkanutbrudd på Island og kaos i flytrafikken hadde lederne sett seg nødt til å melde forfall til seremonien i Polen.

«Michelle og jeg vil fortsette å ha det polske folk i våre tanker og bønner, samt støtte de på alle måter jeg kan mens de sørger gjennom denne forferdelige tragedien», sa Obama i en uttalelse.

Fra Norge skulle blant andre Kong Harald og utenriksminister Jonas Gahr Støre deltatt i Krakow søndag, men også de måtte melde frafall på grunn av flystansen som har rammet verden.

Kritisert hvilested
Presidentparet vil nå bli lagt i en krypt i katedralen på Wawelhøyden i Krakow. Hvilestedet har blitt kritisert av enkelte polakker, fordi den har vært forbeholdt konger og nasjonalhelter.

Kardinalen uttalte imidlertid at Kaczynskis arbeid med en polsk-russisk forsoning kvalifiserer ham til å ligge i Wawelkatedralen.

Bårene til det avdøde presidentparet ble fraktet til Krakow søndag med militærfly, til tross for flyforbudet i Polen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere