(Namdalsavisa): Det var i fjor høst at Marte Østring Ledang (35) fra Namsos oppdaget at en føflekk på leggen hadde endret seg, og hun valgte derfor å ta turen til et apotek i Trondheim for å få den skannet.

– Etter ei lita stund fikk jeg svar om at de ikke kunne se at noe var galt ut fra skanninga, men siden jeg hadde skrevet i et skjema at føflekken hadde endret seg, ble jeg oppfordret til å oppsøke fastlege, forteller Ledang, som for tida studerer i Trondheim.

Men månedene gikk, og Ledang hadde ikke kontaktet legen.

– Jeg slo meg nok litt til ro med at de ikke kunne se noe unormalt på skanninga, så jeg tok meg god tid før jeg gjorde noe mer. Når våren kom og sola begynte å varme, tenkte jeg at det kanskje ville være lurt å bare få det gjort, forklarer 35-åringen.

Etter et lite og kortvarig inngrep var føflekken fjernet og sendt til videre undersøkelser.

– Disse undersøkelsene viste at ikke alt var slik det skulle være, og jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått hudkreft av typen malignt melanom, forteller Ledang.

Økning i Norge

De siste ti årene har forekomsten av hudkreft i Norge skutt i været. Dette gjelder spesielt for føflekkreft, som er den farligste hudkreftformen, ifølge Kreftforeningen.

Selv om risikoen for å få føflekkreft stiger med alderen, er dette en kreftform som rammer mange unge kvinner og menn.

– Det er veldig skummelt at Norge er i verdenstoppen når det gjelder hudkreft. Kirurgen jeg møtte på hudavdelinga på St. Olavs, fortalte at det kom inn mange unge mennesker med den samme typen kreftform som meg, forteller Ledang.

– Ble redd for spredning

Da det var bekreftet at Ledang hadde hudkreft, ble hun innkalt til en operasjon for å få fjernet mer vev rundt der føflekken hadde vært.

– Jeg ble først redd da jeg fikk vite at det var snakk om kreft – for jeg fryktet at kreften hadde spredd seg. Forrige uke fikk jeg heldigvis beskjed om at det var fjernet nok vev.

Selv om dette var en veldig gledelig nyhet for Ledang, klarer hun ikke å slå seg helt til ro med tanken om at kreften er borte.

– Jeg har fortsatt noen undersøkelser igjen før jeg kan puste helt ut, men jeg er selvfølgelig glad for at det ble tatt nok vev med en gang.

– Det har gjort meg veldig forsiktig

Kreftforeningen skriver at opp mot 90 prosent av hudkreft har sammenheng med UV-stråler som i all hovedsak kommer fra sol og solarium. Man kan derfor minske risikoen for hudkreft selv, ved at man endrer solvanene sine.

– Da jeg var i 20-årene var jeg gjerne på jakt etter sol og en fin brunfarge. Slik man gjerne gjør når man er ung, tenkte jeg at «det skjer ikke meg». Nå har jeg innsett viktigheten av å ha solvett, forteller Ledang.

Nå smører hun seg inn med høy faktor før hun skal ut i sola, i tillegg til at hun rett og slett unngår sola når UV-indeksen er høy.

– Jeg er fortsatt glad i å være utendørs, men jeg har blitt veldig forsiktig.

Kommer med oppfordring

Ledang oppfordrer sterkt til å smøre seg godt slik at man unngår å bli solbrent.

– Jeg ser for meg at folk i solfattige Trøndelag blir litt ekstra gira på å være ut i sola når den først er her, og vi lar oss derfor bli ekstra eksponert på kort tid for å virkelig få utbytte av de få solstrålene vi får i løpet av sommeren. Det er likevel viktig å prøve å unngå å bli solbrent og å få solskader – for dette er store bidragsytere for denne kreftformen.

Hun oppfordrer også til å sjekke kroppen for føflekkendringer.

– Det er viktig å sjekke seg jevnlig – uansett alder, sier hun.

Kulekjempen Roars tøffe kamp: – Hadde han sagt det var blodkreft, hadde jeg kanskje reagert annerledes. Men han la det fram på en så fin måte