RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marte får komme hjem

Foto: KARIM SAHIB (Scanpix)
Sist oppdatert:
Marte Deborah Dalelv er benådet og får komme hjem.

«Marte er løslatt! Tusen takk til alle som har hjulpet gjennom#ReleaseMarte», melder utenriksminister Espen Barth Eide på Twitter.

– Jeg er veldig, veldig glad over å være benådet, sier Marte Dalelv til NRK.

Den norske 24-åringen var mandag formiddag i et møte med statsadvokaten i Dubai. Der fikk hun vite at hun var benådet og kunne forlate landet.

– Jeg vet ikke når jeg skal reise hjem, men så fort som mulig, sier hun.

Les også: - Mannen Marte anmeldte benådes også

Hun takker samtidig emiren for å ha benådet henne.

Norges ambassadør til De forente arabiske emirater, Åse Bjerke, opplyser til NTB at Dalelv allerede har fått tilbake passet sitt. Hun kan dermed reise når hun selv måtte ønske det.

- En vekker
- Jeg er svært glad for dette utfallet. Som jeg har sagt hele tiden var domsavsigelsen i strid med internasjonale menneskerettigheter og mot vår rettsfølelse.

- Jeg har lyst til å takke emiratenes statsminister og emiren av Dubai for at han personlig har engasjert seg i saken og personlig har tatt initiativ i denne saken.

- Håper dette også blir en vekker når det gjelder rettstilstanden i mange land i verden, sier Eide til TV2 Nyhetskanalen.

Stolteberg takker Eide
Også statsminister Jens Stoltenberg har kommentert gladnyheten på Twitter:

«Glad for at Marte er benådet og at hun igjen er en fri kvinne. Takk til alle som bidro. #ReleaseMarte»

– Jeg vil takke statsministeren i De forente arabiske emirater for hans beslutning og takke Espen Barth Eide og utenrikstjenesten, som har bidratt til at Dalelv ble benådet, sa Stoltenberg til TV 2.

Stoltenberg trakk fram utenrikstjenestens innsats for å få til en diplomatisk løsning.

– Det er ingen tvil om at all oppmerksomheten fra verden rundt, det iherdige arbeidet fra utenrikstjenesten og særlig Espen Barth Eide personlig har ført til denne avgjørelsen, sa Stoltenberg videre.

Etter at hun anmeldte en voldtekt tidligere i år, ble Dalelv dømt til 16 måneders fengsel, en dom hun anket. Mandag ble Dalelv benådet, får tilbake passet sitt og kan reise hjem til Norge.

Fått tilbake pass
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) orienterte pressen etter at Dalelv var i møte med statsadvokaten i Dubai mandag morgen.

– Vi har vært i daglig kontakt med myndigheter på høyt nivå, sier Eide, og legger til at Norge tidlig gikk inn i diplomatiske forbindelser med De forente arabiske emirater.

Eide sier hun nå kan reise hjem dersom hun ønsker det.

- Hun er naturligvis meget lettet over dette utfallet. Jeg har vært i kontakt med. Hun var frem til nå i helgen forberedt på ulike typer utfall.

– Marte har fått igjen passet sitt og kan forlate landet. Det er ikke besluttet når hun reiser, sier Åse Bjerke, Norges ambassadør til De forente arabiske emirater, til NTB.

– Vi er nå veldig glade, og Marte er veldig glad. Hun er også glad for all hjelp og støtte hun har fått, sier Bjerke.

To årsaker til benådningen
NTB melder at utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det er to ting som har sørget for at Dalelv ble benådet.

– Det ene er det store internasjonale presset som denne saken har fått, og at vi tidlig gikk inn i denne saken på en konkret diplomatisk måte. Vi utfordret dem på punkter både de og vi har gått inn for, sa Eide og viste til internasjonale menneskerettighetsprinsipper.

– Vi mener at kvinner og menn skal bli hørt på samme måte. Myndighetene i emiratet har gitt stor forståelse til disse synspunktene, sa Eide, og takket samtidig emiratenes statsminister Mohammed bin Rashid Al og flere andre myndighetspersoner for å ha vært lydhøre i saken.

Eide mener dette også vil bidra til å skape en positiv utvikling i rettstilstanden i mange land i regionen.

– Emiratene og Dubai er et samfunn i rask endring. Denne beslutningen vil ikke bare gjelde for Marte Dalelv, som kan reise hjem nå om hun ønsker det, men også en vekker med tanke på rettstilstanden i mange andre land, sier Barth Eide.

Overlykkelig mor
– Jeg er kjempeglad, sier en tydelig rørt Evelyn Dalelv til NTB.

– Det er en stor lettelse å vite at hun nå slipper å gå inn i det fengselet igjen og slipper å være borte fra oss så lenge, sier hun.

Familien er svært takknemlig overfor utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og ambassaden for den innsatsen de har lagt ned i saken, sier Evelyn Dalelv.

– Og overfor emiren, som har benådet henne, tilføyer hun.

Med skjelvende stemme forteller Dalelv at hun gleder seg stort til å få datteren hjem igjen.

– Det skal bli godt å gi henne en skikkelig god klem, en skikkelig mammaklem, sier hun.

Les også: - Mannen Marte anmeldte benådes også

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere