RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Märtha Louise åpnet lysfontene

I isnende vind åpnet prinsessen Oslos nye kunstverk.

(SIDE2:) Prinsesse Märtha Louise var nok klar over ironien da hun takket ja til å innvie kunstverket «Lysfontene» på St. Olavs plass, men hun klarte å motstå fristelsen av å komme med en spøk.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Prinsessen fikk jobben å skru på lysbryteren som fikk fart i belysningen av skulpturen, og etter en litt treg start blinket lysene som de skulle.

- Da når vi ser at dette lyset faktisk virker, erklærer jeg denne nye plassen for åpnet og lysfontenen for tent, sa hun til de forfrosne fremmøtte.

Takket prinsessen
Byrådsleder Erling Lae som også talte under åpningen takket prinsessen for å ha etablert begrepet «lysfontene».

Det var i Ari og Märtha Louises bok «Fra hjerte til hjerte» som kom ut etter bryllupet deres i 2002 skriver prinsessen følgende:

- Jeg forestilte meg at jeg gikk i lys, at jeg vasset i det til langt opp på leggen, at alt rundt meg utstrålte et slikt lys. Til slutt var jeg fylt til randen. Jeg ble en lysfontene, sier Märtha Louise.

Det var under pilegrimsvandringen til Nidarosdomen at Märtha Louise ble overveldet av alt lyset.

Kjærlighetsbok
Boken var i sin tid en kjærlighetsbok til ektemannen, og prinsessen skrev blant annet om tiden rundt bryllupet, og betraktninger av livet rundt seg. Hun suger inn naturinntrykkene, og blir til de grader overveldet av lys og naturinntrykk at hun omtaler seg selv som en lysfontene.

Også Ari Behn hev seg på lysfontene

- Märtha er som en lysfontene, sa han til kona i bryllupet deres tilbake i 2002.

Kunstverket er et resultat av en arkitektkonkurranse i 2002, der arkitektkontoret Aspaas, Cooper Kind AS gikk av med seieren for sitt design av nye St. Olavs plass. De har jobbet med prosjektet i 7 år, og blant annet fått hjelp av lyskunstneren Sven Påhlsson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere