*Nettavisen* Nyheter.

Martines far utelukker ikke samtaler med Jemen

Foto: Westerlund, Åsa (SCANPIX)

Martines far har hatt samtaler med det britiske utenriksdepartementet og utelukker ikke at han også vil ta kontakt med Jemen.

11.02.10 08:12

NEW SCOTLAND YARD, LONDON (Nettavisen): Det var en tydelig preget preget far som møtte pressen på New Scotland Yard i London onsdag.

Odd Petter Magnussen har ikke vært i London siden datteren Martine (23) ble voldtatt og drept i mars 2008.

Han legger ikke skjul på at det er vanskelig å være tilbake i byen.

- Denne byen, som jeg faktisk liker veldig godt og som jeg alltid har elsket, er samtidig en by som har gitt meg de største sår man kanskje kan tenke seg, sier han.

Vil ha rettssak i Storbritannia
Videre sier Magnussen at familien vil at rettssaken helst finner sted i Storbritannia. Han mener Storbritannia er en nøytral part i saken, etter som verken offer eller mistenkt er britiske statsborgere.

Han håper at politisk press fra Storbritannia vil føre til at Farouk Abdulhaks familie vil føle det som en belastning og fortsette med å holde den mistenkte skjult.

- Vi har vært her for å snakke med britiske myndigheter for å se om man kan bruke den storpolitiske situasjonen for å legge press og tilrettelegge for at familien endrer synspunkt, sier Magnussen.

Han henviser blant annet til terrorforsøket i USA i julen, hvor Jemen ble trukket inn som et nytt tilholdssted for Al-Qaida-elementer, som et mulig vendepunkt.

Villig til å snakke med Jemen
Magnussen har vært i samtaler med statssekretæren i det britiske utenriksdepartementet. Han utelukker heller ikke samtaler med jemenittiske myndigheter. Men først og fremst anser han dette å være en oppgave for britiske og norske myndigheter.

- Jeg tror ikke at jeg har noen formell posisjon i dette. Det er det vi har politikere til. Jeg synes kanskje ikke at mitt eget lands utenriksdepartement har gjort det de kan eller villet eller vært spesielt støttende i konkrete grep i så henseende, sier han og fortsetter:

Mener norsk UD kan gjøre mer
- Det er innlysende at britiske myndigheter har formelle ting de må forholde seg til. Norske myndigheter står derimot friere. Vi er en nasjon som markedsfører oss og driver med identitetsbygging ellers i verden som en etisk stormakt. Derfor kan vi kanskje bruke den posisjonen til å påvirke i denne saken, sier han.

Magnussen har gjentatte ganger under London-besøket understreket hvor fornøyd han er med den britiske deltakelsen i saken både etterforskningsmessig og politisk.

Saken oversendt til påtalemyndighet
Etterforskningsleder Jessica Wadsworth opplyste på pressekonferansen at britiske politi har avsluttet selve etterforskningen og oversendt saken til britisk påtalemyndighet.

Hun gjorde det klart at de mener å vite hvor den mistenkte befinner seg, men at de så langt ikke har lykkes å stille ham for retten.

- Men vi skal huske hva dette dreier seg om: Hun var en 23 år gammel jente, en vakker jente, som hadde fremtiden foran seg, sier Wadsworth.

Stort presseoppbud
Det var et stort oppbud av presse da Magnussen holdt sin pressekonferanse etter høringen. Også britisk presse har fattet ny interesse for Martine-saken. Både BBC News, Sky News, The Independent og London Evening Standard omtalte saken i sine nettutgaver onsdag.

Minnestund og fakkeltog
Onsdag kveld klokka 18 norsk tid ble det arrangert en minnestund for Martine på skolen der hun studerte, Regent College.

Odd Petter Magnussen, rektor ved skolen og sjømannsprest Thorbjørn Holt holdt minnetaler. Deretter ble det arrangert fakkeltog fra skolen til stedet der Martine ble drept.

Les også: I fakkeltog til drapsstedet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag