RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Masa Yards fikk Norilsk-kontrakten

Sist oppdatert:
Aker Yards finske Masa-verft har etter lange forhandlinger endelig fått på plass ordren fra russiske Norilsk Nickel. I første omgang en prototype, som senere kan gi en serieordre
Det har siden før jul i fjor vært ventet at Aker Yards skulle få en kontrakt på isbrytende skip fra det russiske metallkonsernet MMC Norilsk Nickel. Prosessen har imidlertid dratt ut, men nå er altså ordren på plass.

Ifølge en melding fra Aker Yards har Norilsk plassert en ordre på et 14.500 dødvekttonn stort arktisk containerskip. Skipet skal benyttes på Norilsk Nordsjørute til Russland.

Skipet er basert på et nytt skipsdesign utviklet av Masa-Yards, og prisen på kontrakten er nærmere 70 millioner euro. Det var opprinnelig ventet at ordren ville bestå av et isbrytende bulkskip, men de har nå havnet på et isbrytende containerskip til transporten av mineraler fra Yenisey-elven til Murmansk.

Skipet vil være en prototype som skal danne grunnlaget for bygging av en serie skip på samme lest.

Norilsk leier i dag inn skip fra Murmansk Marine, og disse skipene må ha støtte av store isbrytere. For å kunne effektivisere og kutte ksotnader har Norilsk derfor i lengre tid sysslet med planer for isbytende skip til å betjene frakten fra mineraler fra deres operasjoner i Sibir.

Tidligere i år forlenget de imidlertid avtalen med Murmansk med tre år, og det var fryktet at prosessen var stoppet opp. Nå er ordren imidlertid på plass for Masa, og det første skiept skal leveres i 2006 for istesting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere