Gå til sidens hovedinnhold

- Maskinen vil aldri bli smartere enn mennesket

Maskinene vil aldri bli smartere enn mennesket, mener Garry Kasparov -  mannen som selv ble slått av en maskin allerede i 1997. Men han argumenterer godt for seg.

Det er mange som har advart mot farene rundt kunstig intelligens.

Blant dem er fysikeren og matematikeren Stephen Hawking, som like før sin død advarte mot at "dette kan bli slutten for menneskeheten".

Også Tesla-grunderen Elon Musk og flere teknologi-topper i Google og Facebook signerte et åpent brev om det samme tilbake i 2015.

Men Garry Kasparov er ikke der.

- Menneskeheten har alltid kommet videre ved å ta sjanser. Det manglet ikke med advarsler da Colombus dro over Atlanteren heller. Eller når Armstrong var på vei til Månen, sier han.

Kasparov er på Innovasjonskonferansen Innotown i Ålesund for å snakke nettopp om AI - eller Artificial Intelligence som det heter på nynorsk.

LES OGSÅ: Atmosfæren i Norge er farlig for Magnus

LES OGSÅ: Kasparov langer ut mot Putin

Han ble verdensmester første gang i 1984, og ble i over 20 år ranket som verdens beste sjakkspiller. Helt sentralt i Kasparovs liv er likevel at han i 1997 ble slått av IBMs prestisjemaskin Deep Blue - noe som ifølge Kasparov førte til at IBM-aksjene steg med 32 prosent i løpet av to uker.

I Ålesund er han snar til å minne om at han vant den første kampen i 1996 - og at han ble nektet returkamp. Og ikke minst: at den vesle mobiltelefonen du har i lomma i dag er mange ganger sterkere enn Deep Blue var.

For her er vi ved ett av Kasparovs hovedpoeng:

Den gangen i forrige århundre ble sjakk nærmest regnet som synonymt med menneskelig intelligens. At en maskin kunne slå et menneske i nettopp sjakk, ble dermed av mange tolket som at nå var maskinen blitt smartere enn mennesket.

Men slik er det ikke, mener Kasparov. Maskinen vinner ikke fordi den er smartere eller mer intelligent, eller fordi den forstår sjakk bedre.

Maskinen vinner fordi den ikke gjør feil.

Kasparov forteller at etter 1997-sjokket forsøkte mange å kombinere menneske/maskin. De tenkte at menneskelig erfaring, kombinert med maskinens styrke var uslåelig. Eller at menneskelig intuisjon kombiert med maskinens hurtighet ville gjøre underverker.

Men det slo feil, ifølge sjakkmesteren. Maskinen eller programvaren som nå er den ultimate sjakkvinneren, og som rater skyhøyt over alle menneskelige sjakkspillere, er den såkalte AlphaZero.

Zero fordi den ikke er matet med menneskelig erfaring overhodet. Den fikk bare reglene og rammeverket. Deretter spilte den i løpet av fire timer 56 millioner sjakkrunder mot seg selv.

Men fremdeles: dette har ikke noe med intelligens å gjøre. Dette handler bare om styrke og hurtighet, og at den har regnet ut alle mulige svar, mener Kasparov, og sier vi heller må gå til filosofien og kunsten.

Så siterer han billedkunsteren Pablo Picasso:

"Computers are useless, they can only give us the answers."

Med andre ord: Maskinene kan ikke stille de riktige spørsmålene. Det er det bare mennesket som kan. Eller sagt på en mer vitenskapelig måte, av Madeleine Udell - en av AI-forskerne ved Cornell University i New York:

"Only a human can determine if a problem is defined well".

Og Kasparov går videre:

Mange av de som snakker om kunstig intelligens har sett for mye science fiction, mener han, og foreslår at AI heller burde stått for Augmented Intelligense - eller "utvidet" intelligens.

Et skikkelig clash mellom matematikkgeniet Hawking og sjakkgeniet Kasparov, her altså. For oss mindre intelligente er det sannelig ikke lett å vite hvem vi skal tro på ...

Etter det forsmedelige tapet mot Deep Blue har Kasparov senere skrevet boka «Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins».

Her skriver han blant annet at å klage over jobber som går tapt på grunn av ny teknologi, er som å klage over at antibiotika tar jobbene fra gravferdsagentene.

Vil det forsvinne jobber? spør han på Innotovn i Ålesund.

Ja! svarer han selv. Det har forsvunnet jobber i århundrer allerede. Men det er bare et steg framover i sivilisasjonen. For jobbene forsvinner egentlig ikke, de bare utvikler seg, blir mer spennende, sier teknologi-optimisten, og avslutter:

- Vi blir forfremmet!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken