*Nettavisen* Nyheter.

Massakre i Colorado

Foto: (AP Photo/Karl Gehring, The Denver Post)

12 personer skutt og drept på «Batman»-premiere

20.07.12 18:46

Minst 12 personer er bekreftet skutt og drept under en filmpremiere på den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises» i Aurora, Colorado. Tallene er dermed noe nedjustert, da det i lang tid ble oppgitt at «minst 14» personer var drept.

Det er ikke enda klart nøyaktig hvor mange som har blitt skadet, men politiet forteller at det er snakk om rundt 50 personer som er sendt til sykehus.

Én person er bekreftet pågrepet. Ifølge BBC er det 24 år gamle James Holmes. Ifølge FBI skal ikke Holmes være en kjenning av politiet.

Skjøt vilt
- Kjæresten min og jeg satt i salen. Jeg så en mann komme inn fra nødutgangen. Han sto der i ett sekund. Deretter kastet han tåregass inn publikum. Så snart han kastet den kjente jeg det svei i øynene. Så begynte han å skyte vilt inn i publikum. Vi krabbet ut på parkeringsplassen, men det var det mange som ikke klarte, forteller Paul Otermat til SkyNews

Over 250 politifolk rykket ut til kinoen etter at skytingen ble kjent, melder TheDenverChannel.com.

Gjerningsmannen skal ha sparket inn døren til kinoen, iført svarte klær, skuddsikker vest og hjelm, og gått sakte oppover trappene mens han begynte å skyte kinogjestene med en semi-automatisk rifle av typen AR15.

Myndighetene har evakuert bygningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ron Phillips

Flere barn skutt
Et vitne, Benjamin Fernandez, sier til Denver Post at han satt og så filmen da han hørte en rekke eksplosjoner. Videre forteller han at folk løp ut av kinosalen mens politimenn ropte «kom dere ned på bakken! ». Han så at folk ble skutt og falt til bakken, inkludert en ung jente.

19 år gamle Salina Jordan forteller til samme avis at hun så folk bli truffet av kuler inne på kinoen.

En jente ble truffet i ansiktet, andre i magen, inkludert en jente 6 år. En baby på tre måneder skal også være skutt.

- Rundt klokken 00:30 stilte gjerningsmannen seg opp på kinoen. Vitner sier at han kastet fra seg en boks som lagde en hveselyd. Vi vet at han begynte skytingen med en gang. Den pågrepne har gitt indikasjoner om at han har eksplosiver hjemme hos seg selv, sier førstebetjent Dan Oates på en improvisert pressekonferanse.

- Vi gjør det vi må når det gjelder den trusselen, men vi kan ikke verifisere at han faktisk har disse eksplosivene. Våre bombepatruljer er mobilisert og kinoen og leilighetsbygningen han bodde i er sikret, sier han videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trodde det var en del av filmen
Det startet med en nattvisning av «The Dark Knight Rises» i den amerikanske byen, da skytingen begynte et kvarter ut i filmen.

- Folk på innsiden forteller oss at de trodde det var en del av filmvisningen. De hørte det de trodde var kinaputter og høye lyder, men plutselig så de kuleregnet, sier Brenda Stuart fra 850 KOA Radio til Sky News.

- Politiet frakter nå skadde til sykehuset med sine egne biler. De har ikke tid til å vente på ambulansene, sier hun videre.

Bombegruppe på plass
Ifølge Nicole Williams ved Swedish Medical Center ble det lokale sykehuset alarmert om at mange ble skadet i skyteepisoden klokken kvart over ett, lokal tid i natt.

Politiet ønsker å være sikre på at det ikke er eksplosiver i området, og en bombegruppe med hunder er på plass i kinoen.

Man vet ikke enda om flere enn én person var involvert i skytingen.

Dansk kvinne overlevde

En 18 år gammel dansk kvinne var til stede da mannen åpnet ild

Den danske tenåringen Marlene Nygaard var utvekslingsstudent i Aurora for ett år siden og dro sammen med venner for å se på midnatts-premieren på «The Dark Knights Rises».

I en e-post til DR Nyheder skriver hun at skytingen brøt ut ved den ene utgangen under en skuddscene i filmen.

«Det kom røyk derfra som luktet og smakte skikkelig vondt. Folk begynte å reise seg opp, men det var ingen som skrek. Mine venner og jeg reiste oss opp og gikk ned trappen. Det var blod på trappetrinnene. Utgangen var sperret, og vi sto alle klistret oppetter veggen. Litt senere ble nødutgangen åpnet».

Obama er sjokkert

USAs president Barack Obama sier han er sjokkert og bedrøvet.

- Michelle og jeg er sjokkert og bedrøvet etter den grusomme og tragiske skytingen i Colorado, heter det i en uttalelse fra Obama.

Han lover at regjeringen vil gjøre alt den kan for å støtte befolkningen i forstaden Aurora, der skytingen fant sted natt til fredag. Og han fremholder at det er viktig å stå sammen som en «amerikansk familie» i vanskelige tider.

- Vi er opptatt av at den som er ansvarlig skal straffes. Vi vil sikre tryggheten til vårt folk og sørge for dem som er blitt såret, skriver Obama.

Batman-filmen har premiere på norske kinoer 25. juli.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.