RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massakre-trussel mot norsk skole

(Privat)
Sist oppdatert:
Alle elevene er sendt hjem.

Samtlige elever ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø ble sendt hjem rett før klokka 09 i morges.

Årsaken er en trussel mot skolen som skal ha kommet via internett, opplyser Nordlys.

Uvirkelig
- Dette er helt uvirkelig. Jeg skjønte at noe var rart da læreren kom 10 minutter for seint til timen. Læreren sa at det var kommet en trussel mot skolen, og at alle måtte dra hjem, sier Benedicte Varvik, elev i 3. klasse, til avisen.

Varvik forteller til Nettavisen at politiet allerede fredag morgen hadde søkt gjennom hele skolen, og at det ikke skal ha vært noe truende ppå skolen da. Likevel valgte altså skoleledelsen å sende de 650 elever hjem.

- De tok dette alvorlig. Personlig vet jeg ikke hva jeg skal føle. Lille Tromsø. Det skjer jo ikke noe her, sier Varvik til Nettavisen.

Redde
Elevene Lina Leming (16) og Ingvild Schwenke (16) synes trusselen mot skolen deres er ubehagelig, skriver Nordlys .

- Vi er redde. Dritredde, sier de to elevene.

Nordlys møtte dem fredag morgen like utenfor hovedinngangen på Kongsbakken umiddelbart etter at de ble evakuert.

Finland
- Dette er skummelt. Vi tenker naturlig nok på tragedien i Finland nylig. Finland er ikke langt unna, sier de to til avisen.

De to ser ikke fram til å komme tilbake til skolen sin mandag.

- Hvordan kan de være sikre på at alt er trygt mandag når det er i dag er for farlig til at vi kan være på skolen? Jeg kommer til å være redd på skolen i tiden som kommer, sier Lina Leming.

Våpen og kart
Politiet er fredag på skolen og holder vakt, mens skoleledelsen er i møte.

Aftenposten.no skriver at det torsdag ble lagt ut en illustrasjon med en tydelig trussel, på nettforumet 4chan, med tittelen «School massacre» og bilder av både våpen og kart over Tromsø.

Under mål for hvem trusselen er rettet mot, oppgir den anonyme personen samer. Et av bildene som lå ute viser stedet hvor massakren angivelig skal finne sted – Kongsbakken videregående skole midt i Tromsø by.

Fjernet
- Det lå et trusselbilde ute på internett i går formiddag. Vi har derfor i dag vurdert det slik at vi sender elevene hjem, sier rektor Ivar Odd Størkersen til Nettavisen.

- Men når dere lar elvene komme på skolen, kan dere ikke være så engstelige?

- Nei, det er vi ikke. Men vi visste at denne arbeidsdagen ville bli spolert, sier Størkersen - og sier at bakteppe med skolemassakrene i Finland og USA og andre skoletrusler i Norge er «ubehagelig».

Innlegget var fjernet fra nettsiden sent torsdag ettermiddag, uvisst av hvilke grunner.

- Vi etterforsker saken fremdeles. Senere i dag avholdes et møte mellom politi og skolen for å drøfte hva som bør gjøres, skriver politiet i Tromsø i en pressemelding.

Politiet opplyser at de ikke har andre opplysninger i saken.

Skolen skriver på sine hjemmesider at de regner med at undervisningen går som normalt fra mandag.

Ikke første
Det er ikke første gang det trues med skolemassakre på en norsk skole.

Blant annet ble Kjenn ungdomsskole på Lørenskog stengt i januar 2008 etter en trussel om skolemassakre som var lagt ut på You Tube. En 15 år gammel elev innrømmet senere at det var han som sto bak trusselen.

I april i år rettet en 17 år gammel gutt alvorlige trusler mot Glemmen videregående skole i Fredrikstad. Han forklarte at truslene om drap og blodbad var ment som en spøk.

Finland
I de nordiske landene har det etter Jokela-massakren i 2007 vært framsatt flere trusler mot skoler som har ført til evakuering.

Pekka-Eric Auvinen la ut en video med seg selv og hva han planla på You Tube før han i november 2007 drepte åtte personer og tok sitt eget liv på en skole i Jokela i Finland.

I september 2008 var det igjen alvor i Finland. Da drepte en 22 år gammel elev ni medelever og en lærer på en yrkesskole i Kauhajoki i Finland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere