*Nettavisen* Nyheter.

Masse spekulasjoner etter flystyrt

Foto: Mikhail Metzel (AP)

Var det teknisk svikt? Ble pilotene presset til å lande? Var det språkproblemer

12.04.10 11:15

Den tragiske flyulykken i Russland som tok livet av Polens president og 95 andre personer, inkludert store deler av polens maktelite, har skapt en lang rekke spekulasjoner.

Det ble tidlig klart at pilotene sto i søkelyster når det kom til hvem som hadde skyld i ulykken. Russiske myndigheter har allerede utelukket teknisk svikt på flyet som årsak til hendelsen. Derimot skal flyplassen flyet skulle lande på ikke hadde godt utstyr for å lande i dårlig vær.

Hadde dumpet drivstoff
Søndag ettermiddag kunne Nettavisen fortelle at flyet til presidenten trolig ikke hadde nok drivstoff til å fly til en annen flyplass. Flyet skal ha dumpet drivstoff allerede før den første av fire landingsforsøk.

Les også: - Hadde ikke nok drivstoff til å snu

- Hvis piloten har tappet drivstoff, så tror jeg årsaken har vært for å få flyet ned i vekt fordi flyplassen har vært marginal å lande på. Man får bedre landingsmarginer ved å tappe drivstoff, for da klarer man å stoppe på kortere distanse, sa flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, til Nettavisen

Flyplassen skal ha vært stengt på grunn av dårlig vær da hendelsen skjedde.

Hinter om språkproblemer
Flygelederen som ledet landingen til flyet hinter på sin side til at språkproblemer kan være en årsak til ulykken. I kommersiell luftfart er kommunikasjonen nesten alltid på engelsk, men kommunikasjonen mellom flyet og tårnet skal ha foregått på russisk.

Dette skal ifølge Life News ha ført til at flyet brukte svært lang tid på å besvare kommandoene fra tårnet - men at selve teknikken skal ha vært feilfri.

- De kunne russisk, men ikke flytende, hevder flygelederen Paul Plyusnin.

- Har blitt presset
Generalløytnanten for den russiske forsvarsstaben, Aleksander Aljosjin, tror på sin side at flyet forsøkte seg på en farlig landing fordi piloten ble presset til det av de svært høytstående passasjerene på flyet, melder VG Nett.

Dette tror også Norwegians flygesjef Hestehammer.

Presidentens fly skal ha vært forsinket ute til markeringen av Katyn-massakren, som var målet for den store polske delegasjonen.

Siden begge de svarte boksene om bord på flyet skal være funnet, bør de kunne gi svar på både om det har vært språkproblemer og ikke minst hvorvidt pilotene har blitt utsatt for press.

Store bilder: Se sorgen i store bilder

Tar farvel med sin president
Titusener av sørgende polakker samlet seg i Warszawa søndag for å ta farvel med president Lech Kaczynski som omkom i en flyulykke i Russland.

Kisten med den omkomne presidenten ble fraktet med en begravelsesbil rundt i gatene i den polske hovedstaden søndag ettermiddag, mens folk sto tett i tett langs hele ruta og kastet blomster mot bilen, melder NTB-Reuters-AFP.

Det er bare levningene til presidenten selv som er fraktet hjem etter ulykken i Smolensk lørdag morgen. De øvrige omkomne, inkludert presidentens kone Maria Kaczynska er fraktet til Moskva for å identifiseres.

Mange av levningene, inkludert presidentens kone Maria Kaczynska, er så maltraktert at de bare kan identifiseres ved hjelp av DNA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.