RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Et miltbrannutbrudd i Namibia har tatt livet av over hundre flodhester, mistenker lokale myndigheter (faksimile/arkivbilde-Scanpix).
Et miltbrannutbrudd i Namibia har tatt livet av over hundre flodhester, mistenker lokale myndigheter (faksimile/arkivbilde-Scanpix).

Massedød: - Dette har vi aldri sett før

Mer enn hundre flodhester er funnet døde i en namibisk nasjonalpark.

Myndighetene mistenker flodhestene kan ha mistet livet i en miltbrannepidemi. Den siste uken har 109 flodhester dødd i den namibiske nasjonalparken Bwabwata nordøst i landet. Bilder fra området viser mange flodhester som ligger strødd på bakken og i Kavango-elven, og noen av dem ligger på ryggen med beina i været.

- Aldri sett før
Myndighetene sier de aldri har opplevd noe lignende i nasjonalparken.

Colgar Sikopo, som er tilknyttet Namibias Miljø- og turistdepartement, sier tidligere miltbrannutbrudd i området har kun tatt livet av noen få flodhester og elefanter.

- Dette er en situasjon vi aldri har sett før, sier han til avisen New Era.

Namibias miljøminister, Pohamba Shifeta, sier til nyhetsbyrået AFP at veterinærer jobber på spreng med å konkludere den eksakte dødsårsaken.

Namibias flodhestbestand var anslått til å være om lag 1300 før massedøden inntraff.

- Vi oppdaget først ti døde flodhester forrige søndag, men antallet har økt utover uken, sier visedirektør for nasjonalparken, Apollinaris Kannyinga, til The Namibian.

- De døde dyrene ligger spredd rundt i elven, og krokodiller og gribber spiser av dem, sier han.

Kannyinga sier at det ikke er uvanlig med miltbrannutbrudd i området, og at utbruddene vanligvis forekommer når det er lavvann i Kavango-elven.

Andre miltbrannutbrudd
Miltbrann er en dødelig, bakteriell sykdom som jevnlig får skylden for å ta livet av viltdyr, kyr og i enkelte tilfeller mennesker. Et utbrudd i Uganda i 2004 tok livet av 180 flodhester, melder BBC. Og i fjor døde mer enn 2300 reinsdyr i Sibir etter å ha blitt smittet i et miltbrannutbrudd under en hetebølge. Et barn døde også som følge av miltbrannutbruddet i Sibir.

Fakta: Fakta om miltbrann

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Miltbrannbakterien kan gi svært alvorlig sykdom hos dyr og mennesker.

* Miltbrann rammer først og fremst større planteetere som sauer, kveg, hester, geiter og svin. Forekommer også hos ville dyr.

* Det siste tilfellet på dyr i Norge ble registret i 1993. Det siste større utbruddet i Norge var i 1937 da om lag 100 dyr døde i Buskerud.

* Selv om det er sjelden, kan bakterien overføres til mennesker. Hudinfeksjoner utgjør mer enn 95 prosent av alle tilfeller. Langt sjeldnere, men også langt alvorligere, er miltbrann i lungene, i svelg og fordøyelseskanalen.

* Smitte til mennesker skjer direkte eller indirekte fra dyr – ved innpoding i sår på hud eller slimhinne, eller ved at den pustes inn. Inntak av kjøtt fra dyr som har hatt miltbrann, kan gi miltbrann i mage og tarm. De fleste tilfeller kan behandles med antibiotika.

* Fra smitte til en eventuell infeksjon bryter ut, går det vanligvis 2 til 5 dager ved hud- og lunge- miltbrann.

* Bakterien kan overleve i jord i mange tiår for så å utløse sykdom ved kontakt med dyr eller mennesker.

* Miltbrann er det norske navnet for anthrax.

(Kilde: Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Norsk Helseinformatikk) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere