*Nettavisen* Nyheter.

Massedød blant fjellrevvalper

Foto: VasikO (VasikO)

2008 ble et tøft år for den norske bestanden.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Direktoratet for naturforvaltning melder at de fant en rekke hi med døde og forlatte fjellrevvalper forrige år.

I fjor kollapset bestanden av smågnagere på våren og forsommeren, en tid som er kritisk for at valpene skal overleve, sier Jan Paul Bolstad i Direktoratet for naturforvaltning.

Vanskelig år
2008 ble et vanskelig år for fjellreven i Norge. Fjellreven er en av de mest truede pattedyrarter på den nasjonale rødlista. Arten ble fredet i 1930, men har ikke klart å ta seg opp.

Grunnen til det dårlige året var mangel på smågnagere i faunaen. Dette er noe som varierer fra år til år, og 2007 var langt bedre for fjellreven.

– 2007 var et av de beste årene for yngling av fjellrev på 20 år. Kullene var store, og valpene i godt hold. Dette tyder på at mange av valpene fra 2007 har overlevd, sier Jan Paul Bolstad.

Les mer fra Dittdyr.no:

Jakt reverserer evolusjonen

Se hvithaien fra innsiden

Gasskutt fryser ut dyrene

Kritisk
Det første året er kritisk i en fjellrevs levetid. Derfor kan det bli vanskelig for bestanden at flere av fjorårets valper døde.

I 2008 ble det registrert 13 valpekull med 53 valper, mot 16 kull og 112 valper året før.

Likevel er Direktoratet positive på grunn av det gode året i 2007.

Mer i Finnmark
Overvåkingsprogrammet dokumenterer betydelig mer aktivitet vinterstid i grensetraktene mellom Troms og Finnmark og Anarjohka inn mot Finland, hvor fjellreven hadde vært borte i flere år. Disse vil kunne leve godt på bedre gnagerår senere.

Hovedtyngden av kullene i 2008 ble registrert i Nordland, men det kom også to kull i Finnmark og ett kull i tilknytning til Avlsstasjonen for fjellrev på Oppdal. I Sverige ble det registrert 33 kull, mens det i Finland ikke har vært fjellrevkull siden 1996. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.