Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massedrapsmannen (21) avslørt av hårsveisen

PÅGREPET: 21 år gamle Dylann Roof føres ut av rettslokalet av politiet i en skuddsikker vest.
PÅGREPET: 21 år gamle Dylann Roof føres ut av rettslokalet av politiet i en skuddsikker vest. Foto: Jason Miczek (Reuters)
Sist oppdatert:
Blomsterforhandler tipset politiet da han kjente igjen hårsveisen til Dylann Roof (21) på politiets bilder.

Politiet har pågrepet som er mistenkt for kirkemassakrene i Charleston i South Carolina.

Det var et tips fra en blomsterhandler, som kjente igjen hårsveisen til 21-åringen, som førte til pågripelsen, ifølge shelbystar.com.

Debbie Dills kjente igjen den etterlyste mannens «bollesveis» da hun så ham i en bil.

- Jeg har sett bilder av ham med bollesveisen. Jeg sa: Jeg har sett den bilen av en eller annen grunn tidligere, sier hun til avisen.

Hun gikk nærmere bilene, og og så hårsveisen.

- Jeg var nervøs, var det ham eller var det ikke?

Var bevæpnet
Ifølge politiet var han bevæpnet, men samarbeidsvillig da han ble tatt.

Roof satt i en bil og ble pågrepet mens han ventet på grønt lys i et veikryss i Shelby i nabodelstaten North Carolina torsdag formiddag lokal tid. Han var bevæpnet, men oppførte seg rolig og var samarbeidsvillig, opplyser politisjef Gregory Mullen på en pressekonferanse.

Politiet mistenker at 21 år gamle Dylann Roof står bak skytingen i en kirke i Charleston.

Dylann Roof (21) er mistenkt for å ha drept ni personer i en afroamerikansk kirke i Charleston i South Carolina i USA onsdag kveld, amerikansk tid. Politiet tror at han var alene om drapene og mistenker ingen andre for å være delaktige i massakren.

Åtte personer ble skutt og drept inne i kirken, mens én døde på sykehus. Ytterligere én person ble såret og er på sykehus. To andre overlevde angrepet, og kom fra det uten fysiske skader.

Gjerningsmannen satt sammen med kirkegjengerne i rundt en time han begynte å skyte, ifølge politiet.

Fikk pistol i bursdagsgave

Overfor nyhetsbyrået Reuters sier Roofs onkel, Carson Cowles, at han gjenkjente nevøen på bildene som ble sluppet av politiet.

– Jo mer jeg ser på det, jo mer overbevist er jeg om at det er ham, sier Cowles.

Til Reuters sier onkelen at Roof fikk en pistol i kaliber 45 i bursdagspresang av faren sin, da han fylte 21 i april. Cowles beskriver 21-åringen som stille og lavmælt.

Ifølge onkelen har politiet ransaket hjemmet til moren til den antatte gjerningsmannen.

Rasistisk motivert

Politiet har mistanke om at drapene var rasistisk motivert. I et bilde på Facebook har Roof på seg en jakke med flagget til Rhodesia, det nåværende Zimbabwe, og det sørafrikanske flagget fra apartheid-tiden.

Det amerikanske justisdepartementet kunngjorde torsdag at drapene blir etterforsket som hatkriminalitet.

Ifølge CNN skal gjerningspersonen ha uttalt til ofrene at han var der «for å skyte svarte mennesker».

Les også: Ni drept i skyting i historisk kirke i USA

FORLOT KIRKA: Politiet tror denne mannen står bak massakren i kirken i Charleston natt til torsdag, norsk tid. Disse bildene er fra et overvåkningskamera ved kirken. Foto: Amerikansk politi

Pastor drept

Emanuel African Methodist Episcopal Church har bibelskole hver onsdag kveld, og det var under en bibeltime at gjerningsmannen tok seg inn.

Kirkens pastor, Clementa Pinckney, som også er folkevalgt i South Carolina, var blant de drepte, skriver borgerrettighetslederen Al Sharpton på Twitter.

– Det er ille, det ser skikkelig ille ut der inne, sa den lokale pastoren Thomas Dixon etter hendelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En sorgtung president Barack Obama under torsdagens pressekonferanse om kirkemassakren i Charleston. Foto: Reuters / NTB scanpix

Obama kjente det ene offeret

Barack Obama er rystet og sjokkert over kirkemassakren i Charleston. Presidenten kjente selv pastoren i kirken, som er ett av ofrene.

– South Carolina er et hellig sted i USAs historie, sa en tydelig preget Obama da han holdt en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag.

Obama kunne blant annet fortelle at han og kona Michelle personlig kjente ett av ofrene, pastor Clementa Pinckney i Emanuel African Methodist Episcopal Church, der massakren skjedde onsdag kveld.

Obama etterlyste en holdningendring i USA for å få gjort noe med det store omfanget av våpenrelatert vold i landet.

– Enda en gang er uskyldige mennesker drept delvis fordi noen som vil påføre andre mennesker skade, har tilgang til våpen. Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa Obama

Bombetrussel

Justisminister Loretta Lynch sier det foreløpig er for tidlig å avgjøre om drapssaken skal føres i en delstatsdomstol eller en føderal domstol.

- En ond og hatefull person tok livene til innbyggere som hadde kommet til kirken for å be sammen, sier borgermester i Charleston, Joseph Riley, til New York Post.

Rett etter skyteepisoden anholdt politiet en mann med ryggsekk og et fotoapparat, men han ble ifølge politiet løslatt senere.

En talsmann for politiet i Charleston opplyste at det var framsatt en bombetrussel i forbindelse med skytingen, men sa senere at det ikke var hold i trusselen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!