*Nettavisen* Nyheter.

Massedrapsmannens venner forstår ingenting

Syed Rizwan Farook (innfelt) og kona Tashfeen Malik ble skutt og drept av politiet noen timer etter massakren i San Bernardino i California. Foto: (Reuters / NTB scanpix)

Ingenting tydet på at Syed Rizwan Farook, som skjøt og drepte 14 mennesker i California, var en militant islamist. Kona Tashfeen Malik, som også deltok i massakren, skal derimot ha sverget troskap til IS.

04.12.15 20:28

– Vi så aldri noe som tydet på at han var radikalisert, sier imamen Mahmood Nadvi i Dar Al Uloom Al Islamiyah-moskeen i San Bernardino.

Både imamen og andre som kjente 28-åringen beskriver ham som en rolig mann som viste respekt for andre.

Ifølge enkelte amerikanske medier skal Syed Rizwan Farook har vært i kontakt med islamister som er i FBIs søkelys, men politiet har likevel vært forsiktige med å trekke konklusjoner om hva motivet kan ha vært.

– Dersom det klikker for folk, representerer de uansett ikke religionen mer, sier Mahmood Nadvi.

Les også: 14 drept i masseskyting i USA. Politiet navngir de mistenkte

Suksessrik

23 år gamle Nizaam Ali traff ofte Syed Rizwan Farook i moskeen og forteller at 28-åringen var en flittig gjest der. De siste tre ukene før massedrapet, var han imidlertid ikke å se.

– Han pleide å komme to-tre ganger i uka, vanligvis i lunsjpausen i 13-tida. Vi ba sammen, forteller han.

– Dette var en suksessrik person, med en god jobb, en god inntekt, en kone og familie. Han manglet ingenting i livet, sier Ali.

Sverget troskap til IS

Ifølge ham kom Farook i kontakt med den ett år yngre pakistanskfødte Tashfeen Malik via internett i 2013, og de to giftet seg i Saudi-Arabia, der hun bodde, i juli i fjor.

– Jeg så henne et par ganger, men møtte henne aldri. Hun var dekket fra topp til tå i svart, forteller Ali.

Ifølge CNN, som viser til flere anonyme kilder, sverget Malik troskap til lederen for den militante islamistgruppen IS, Abu Bakr al-Baghdadi, på en Facebook-konto som var opprettet i et annet navn enn hennes eget

CNN meldte fredag at Malik skal ha sverget troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi på en Facebook-konto som var opprettet i et annet navn enn hennes eget.

Les også: Obama: California-skyting kan være terrorrelatert

Arbeidskonflikt

42 år gamle Gasser Shehata, som går i den samme moskeen, tror at det må ha vært en arbeidskonflikt som utløste massedrapet i San Bernardino.

– Det er vanskelig å tro at han gjorde dette i islams navn. Han var rolig, tilbaketrukket og reservert. Jeg så aldri at han viste manglende respekt for noen, forteller Shehata.

Tashfeen Maliks bror, Farhan Khan, forstår heller ikke hva motivet for massedrapet kan ha vært.

Sjokkert svoger

– Jeg er sjokkert over at noe slikt kan skje, sier Khan, som nekter for at svogeren var noen ytterliggående muslim.

Andre venner av 28-åringen forteller om en mann som ofte smilte og som hadde en levende interesse for restaurering av gamle biler.

At paret også hadde huset fullt av våpen, ammunisjon og hjemmelagde rørbomber kom som et sjokk på alle.

– Ingen beviser for at IS sto California-skyting

Etterforskningskilder i USA sier at det ikke er funnet noen beviser for at ekteparet som sto bak massedrapet i California, hadde tilknytning til IS eller andre militante islamistgrupper.

Nettstedet al-Amaq News, som er kjent for å sympatisere med IS, hevdet fredag at Farook og Malik var IS-sympatisører.

Det samme nettstedet var også først ute med å melde at det var IS som sto bak terroraksjonen mot et russisk passasjerfly på Sinaihalvøya tidligere i år.

Amerikanske etterforskningskilder sier at onsdagens angrep kan ha vært inspirert av IS, men at det ikke foreligger beviser for at IS ga ordre om angrepet.

Det foreligger heller ingen beviser for at IS visste hvem ekteparet var, sier en kilde.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.