Myndighetene advarer mot generalisering.

Rundt 90 kvinner har meldt at de enten ble ranet, truet eller seksuelt trakassert under feiringen nyttårsaften. Det er også blitt meldt om en voldtekt.

Les også: Etterlyser 1000 menn etter masseovergrep på togstasjon

Kvinnene har forklart til politiet at overgriperne skal ha vært unge menn mellom 18 og 35 år, med «arabisk eller nordafrikansk» utseende. Mange av dem skal ha vært fulle.

– Plutselig følte jeg en hånd på baken min, så på brystene. Jeg ble klådd på overalt, det var skrekkelig, forteller 28 år gamle Katja L, som var utenfor togstasjonsområdet i byen.

– Det var forferdelige! Selv om jeg ropte og fektet fortsatte de, forteller hun.

En annen kvinne i 30-årene forteller også at hun ble befølt av en gruppe menn med arabisk utseende.

– De virket ikke aggressive, de virket mer nysgjerrige – og litt fulle, sier hun. Men jeg ble rasende, legger hun til.

1000 menn

Ifølge politiet skal rundt 1.000 menn ha delt seg opp i gjenger da politiet klarerte plassen utenfor den berømte katedralen for å beskytte folk mot ukontrollert bruk av fyrverkeri.

Statsminister Angela Merkel har uttrykt forferdelse over hendelsene, og lover at det vil bli reagert kraftig.

Ordføreren i Köln, Henriette Reker beskriver bølgen av overgrep som «en fullstendig ny dimensjon av kriminalitet».

Hun lover å innføre en rekke tiltak for å forhindre lignende hendelser. Ett av tiltakene er å ha flere polititjenestemenn på bakken under store arrangementer og installere flere overvåkingskamera.

Etterforskningen av meldingene som politiet har mottatt til nå, pågår for fullt, og så langt er fem menn pågrepet.

Skapt frykt

Overgrepene har skapt frykt i Tyskland om konsekvensene av at landet tar imot så mange mennesker på flukt fra krig og fattigdom. Tyske myndigheter og politi advarer imidlertid også mot at folk nå skal sette immigranter i en bås.

– Dette må ikke føre til at flyktninger, uansett hvor de kommer fra, skal bli ofre for generell mistanke. De har kommet til Tyskland for å få beskyttelse etter å ha blitt forfulgt, sier innenriksminister Thomas de Maizière.

Populistiske grupperinger på høyresiden er allerede i gang med å nøre opp under flyktningmotstanden.

Det høyrepopulistiske partiet Tysk alternativ (AfD), som håper å vinne oppslutning under regionalvalget i mars, har allerede vært ute med kritikk. De mener angrepene er et resultatet av ukontrollert innvandring.

– Nå ser vi de skrekkelige konsekvensene av en katastrofal asyl og migrasjonspolitikk, uttaler partileder Frauke Petry. (©NTB)