RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massiv gress- og lyngbrann herjer på Nordmøre

SLUKKER FRA LUFTEN: Et helikopter er i full gang med å slukke brannen.
SLUKKER FRA LUFTEN: Et helikopter er i full gang med å slukke brannen. Foto: Pål D. Sundøy (Tidens Krav)
Sist oppdatert:
Storbrannen i ferd med å komme under kontroll

Ved 20-tida torsdag kveld kunne operasjonsleder Sigvart Sivertsen fortelle til Tidens Krav at Sivilforsvaret fra flere steder var på vei inn i området. Da var det fortsatt ikke kontroll på brannen.

I løpet av dagen var det etablert branngate mot Skardsdalen, men brannen spredte seg fortsatt både mot øst og vest.

Brenner fortsatt
Et par timer senere slår Sivertsen fast at det er kontroll på brannen i forhold til omfanget, selv om det fortsatt brant midt i området.

- Det kommer til å bli holdt aktiv brannvakt i området i hele natt, sier Sivertsen til Tidens Krav. Brannvesenet vil i samarbeid med Heimevernet være i området i natt.

Det har deltatt folk fra Kristiansund, Molde, Hemne og Sunndal i slokkingsarbeidet. Det var også folk fra Trondheim på vei, men de måtte snu for å ta seg av egen brann ved Jonsvatnet..

– Den har fremdeles spredt seg både østover og vestover. Førsteinnsatsen til helikopteret fikk avgrenset brannen nordover mot Skipnesodden. Dermed er det ingen umiddelbar fare i kveld for bebyggelsen der.

Helikopteret ute av området
På grunn av tåke ble helikopteret trukket ut av området rundt klokka 21.00. Men det var mye mannskap på bakken.

- Akkurat nå mener vi at vi har nok ressurser på bakken. Vi har folk både på vest og østsiden av der brannen startet. Det er også laget en branngate som gjør at vi håper vi kan stanse spredningen den veien, sa operasjonsleder Sigvart Sivertsen, operasjonsleder ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt klokka 21.30.

Inn til fots
Lokale brannstyrker er satt inn på vestsida til fots for å slukke med å piske.

– Det er i hovedsak gress og lyng som brenner, og det er laget branngate i Skardsdalen for å stoppe brannen østover før den kommer ned i dalen.

Brannhelikopteret måtte ta en runde over Halsa for å slukke der også, men etter ny tanking fortsatte helikopteret mot Aure i kveld.

– Vi sliter med tåka som har kommet også. Helikopteret fikk fylt på Kvernberget nå, men det er allerede bestemt at neste fylling må skje på Værnes, sier Sivertsen litt over klokka 20, og legger til at også et brannhelikopter nummer to er på vei opp fra Bergen

Melding 14.37
Nødetatetene rykket ut etter at det 14.37 kom melding om en gress/lyngbrann ved Tømmerdalsvatnet på Skardsøya i Aure, skriver Tidens Krav.

Politiet fikk meldinger både fra Aure og Hitra i Sør-Trøndelag, og det var dermed klart at brannen var godt synlig.

Omfattende
Nå bekrefter operasjonsleder Thorry Aakenes i Nordmøre og Romsdal politidistrikt at brannen er omfattende og sprer seg nordover.

Har du bilder av brannen? Tips Nettavisen

Beboere og hyttefolk rundt Skipnesodden, Skarsbukta er nå i ferd med å bli evakuert. Politi og brannvesen går omkring med roperter, forteller Aakenes.

Et helikopter skal settes inn i slokkingen, men dette ankommer ikke før om halvannen time. 

Helikopteret er på plass

Klokka 17.30 kan Kristin Hals fortelle at helikopter er kommet fram og henter vann fra et vann oppe på fjellet for å slippe over gressbrannen.

- Slukkingen er nå i alle fall i gang. Vi venter derfor med å evakuere. Vinden blåser slik at brannen ikke vil spre seg hit. Det eneste som kan skje er at den kan sperre veien tilbake til fastlandet lengre nord. Men vi har båt så det går nok bra, sier Kristin Hals.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Røyken fra brannen på Skardsøya kan ses på lang avstand. Dette er tatt fra boligriggen på Tjeldbergodden klokka 15.40.


Senter for evakuerte
Aure kommune skal ifølge adressa.no være i ferd med å opprette et evakueringssenter for å ta imot folk.

Samtidig melder NRK Møre og Romsdal at brannvesenet i Aure etterlyser frivillige som kan delta i slokkingsarbeidet. De er selv tilstede med 6-7 mann, men dette er ikke tilstrekkelig slik situasjonen er nå.

Brannmester Sindre Furnes ved 110-sentralen for Møre og Romsdal forteller at man allerede tidlig gikk ut med denne oppfordringen.

- Det er snakk om oppmøtemannskaper som ikke har noen faste vaktordninger, forklarer han til Tidens Krav. Hvor mange frivillige som eventuelt har meldt seg, har han ikke oversikt over.

Politi og brannvesen skal nå ha opprettet et hovedkvarter for operasjonen på Skipnes, og ifølge Furnes er krisegruppa i kommunen satt.

Skulle være en festdag i Aure
Ordfører Ingunn Golmen i Aure bekrefter at kommunens kriseledelse er satt, og er i ferd med å rigge seg til på Aure kommunehus.

- Det er litt spesielt at dette skjer på en helligdag, som også er konfirmasjonsdag her i Aure. Folk kommer rett fra selskap i finstasen og med bunader på, forteller Aure-ordføreren.

- Vi holder nå på å skaffe oss oversikt over situasjonen. Det vi vet er at det brenner godt i terrenget i området rundt Tømmerdalsvatnet, og det fryktes at ilden kan spre seg mot Skar og Skipnes. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brannen på Skardsøya er omfattende, noe som var lett å se fra aksjonens hovedkvarter på Skipnes.


Hvor mange som er evakuert er ikke Golmen kjent med. Ei heller hvor mange mannskaper som deltar i slokkingen. Det anslås imidlertid at det bor omlag 300 mennesker på Skardsøya.

Kan utvide evakuering
- Alt tilgjengelig mannskap fra brannvesenet i Aure og Hemne er utkalt. De bistås av helikopter. Gardbrukere med traktorer og gjødselvogner har også meldt seg til tjeneste, og Sivilforsvaret er varslet.

- Kommunen er dessuten nå i ferd med å åpne sentralbordet for at det skal bli mulig å få kontakt på det som ellers er en fridag.

I tillegg til at man allerede har etablert et evakueringssenter i grendahuset på Vihalsen, er man også i kontakt med de ansvarlige for Nordlandet grendahus i fall det skulle bli aktuelt å utvide evakueringen.

Vinden endret retning
Ikke alle som fikk tilbud om å evakuere, tok imot tilbudet. Harald Dyrnes på Skipnes er blant de som valgte å bli hjemme. Han forteller at vinden endret retning til mer vestlig, og samtidig har helikopteret begynt å få kontroll på flammene. Det brenner mindre i denne retningen her, sier Dyrnes til Tidens Krav, omlag klokka 18.20.

Til sammen bor det 40-50 mennesker på Skipnes, men Dyrnes har ingen oversikt over hvor mange som lot seg evakuere. På Skard er situasjonen en annen. Der har folk valgt å etterkomme oppfordringen.

- I det området er det også mer skog, fastslår Dyrnes.

Nettavisen oppdaterer saken

SE VIDEO AV SLUKNINGSARBEIDET:


VIDEO: Lensmann Arnfinn Fuglevåg snakker om brannen
Skardsøya ligger i Aure kommune på Nordmøre.


Nødetatene har opprettet hovedkvarter på Skipnes, der røyken ligger over bebyggelsen.


Les flere saker i Tidens Krav

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere