Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) går på en ny smell i Nettavisens januarmåling fra Sentio.

Regjeringspartiet går mest tilbake av alle partiene, til en oppslutning på 22,3 prosent. Det er tilbake 2,7 prosentpoeng fra desember - og hele 4 prosentpoeng fra valgresultatet.

- Arbeiderpartiet har falt hver måned siden valget, så tendensen er klar, sier administrerende direktør Arve Østgaard hos Sentio til Nettavisen.

Også Senterpartiet faller videre i målingen, og ender med et rekordlavt resultat på 9,3 prosent. Det er partiets svakeste Sentio-måling siden september 2018 (9,1 prosent).

Se resultatene for alle partiene, også partiene som ikke er representert på Stortinget, lenger ned i saken.

Les også: Støres 100-dagersplan: Sliter med å innfri løftene

- Det drukner totalt

Smellen for regjeringspartiene kommer midt i den alvorlige strømkrisen, der Støre og Vedum er blitt kritisert for håndteringen. Nå snur mange av velgerne partiene ryggen.

- Det er vel vanskelig ikke å se regjeringspartienes tilbakegang i lys av ny runde i pandemien og strømkrisen. De sakene som regjeringen vil vise frem at de gjør noe med drukner jo totalt i medieplass sammenlignet med pandemien og strømkrisen, sier Østgaard, og legger til:

- Begge deler vokser jo i omfang dag for dag, og regjeringen presses av opposisjonen.

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville ikke lenger regjeringspartiene hatt flertall sammen med SV. Partiene ville vært avhengig av støtte fra både Miljøpartiet de Grønne (MDG) og Rødt.

De tre rødgrønne partiene får til sammen 74 mandater (85 er flertall). Mens de borgerlige partiene, Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet, får 83 mandater.

Les også: Råsterk trio på søkerlisten: Én ble aldri innkalt

Her er resultatene for alle partiene:

Sp: - Snus ikke over natta

Senterpartiet har imidlertid tro på at det snart vil snu.

- Jeg har tro på at flere velgere vil vise oss tillit når alle tiltakene regjeringen har satt i gang begynner å vise mer resultater, sier Geir Pollestad, parlamentarisk nestleder i Senterpartiet, om krisetallene til Nettavisen.

Pollestad viser til at Senterpartiet jobber for å skape verdier over hele Norge.

- Vi vil også redusere forskjellene mellom folk uavhengig av hvor de bor eller hvor mye penger de har. Høyre og Frps sentralisering og energipolitikk gjennom åtte år snus dessverre ikke over natten, påpeker han.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet lekker velgere til omtrent alle partier, men Høyre stjeler flest velgere fra Senterpartiet - og SV flest fra Støre og hans mannskap.

Nettavisen har også bedt om en kommentar til målingen fra Arbeiderpartiet, men har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding.

I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 10. til 15. januar. Feilmarginen ligger mellom 1,2 og 3,0 prosent.

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk tirsdag 18. januar

Høyre er størst

Større grunn til å juble har imidlertid tidligere statsminister Erna Solberg (H), som igjen leder Norges største parti. Høyre går nemlig mest fram av partiene i målingen, til et resultat på 25,6 prosent (+ 2,5).

Partiet har økt oppslutningen hver måned siden stortingsvalget, noe som også gjør Høyre-lederen fornøyd:

- Dette er hyggelige tall. Det er også gledelig at de ikke-sosialistiske partiene samlet går frem i både denne og andre målinger, sier Solberg til Nettavisen.

Hun tror tallene påvirkes av at mange nå er bekymret for økonomien når det både er pandemi, rekordhøye strømpriser, økte renter - og på toppen av alt økte skatter.

- Det må vi ta på alvor, vektlegger hun.

Les også: Erna Solberg tar gjenvalg som Høyre-leder

KrF på fem-tallet

I tillegg til Høyre går Fremskrittspartiet noe fram, til et resultat på 12,0 prosent (+0,3). Et skikkelig byks gjør også KrF, som passerer sperregrensen på fire prosent med god margin i målingen - med et resultat på 5,0 prosent (+ 1,5).

- Ukas store overraskelse er KrF på fem prosent. Det er den beste målingen deres siden februar 2018, sier Østgaard hos Sentio.

Partiet har doblet oppslutningen siden bunn-noteringen i mars 2021.

- Vi er alltid glade for gode målinger, men det er ingen hvilepute for oss i KrF, sier KrF-leder Olaug Bollestad til Nettavisen.

Les også: Kommer med dyster beskjed om strømprisene: – Kan bli stengt ned eller flyttet til lavkostland

Bollestad sier målingen motiverer:

- Vårt mål er å komme tilbake over sperregrensa ved neste valg. Da er det klart at målinger som dette motiverer oss, men viktigst av alt er det å ta kampen for alle de eldre og sårbare i samfunnet vårt som har blitt rammet hardt under pandemien og som det kan se ut til at regjeringen helt har glemt, sier hun.

Les også: Krever koronapass i Norge: - Gjør det vanskeligst mulig for de uvaksinerte

Venstre faller igjen

Verre går det derimot for Venstre, som faller med hele 1,8 prosentpoeng. Partiet får en oppslutning like over sperregrensen på 4,1 prosent.

- Når vi ser alle målingene siden valget under ett, så ligger vi stabilt rett i overkant av valgresultatet. Det er et godt utgangspunkt for videre vekst i løpet av perioden, sier Venstres første nestleder, Sveinung Rotevatn, til Nettavisen.

Selv om Venstre faller, er han glad for at det borgerlige flertallet vokser.

- En gledelig side ved denne målingen er at borgerlig side nå bare er to knappe mandater unna å på ny ha flertall i Stortinget. Det er en svært tydelig beskjed fra velgerne til Jonas Gahr Støre, sier Rotevatn.

Det er bare resultatene for Venstre og KrF som er signifikante i målingen, det vil si innenfor feilmarginen.

Les også: Reagerer kraftig på enighet om strømpakker: - Ren handlingslammelse

SV nærmer seg Sp

Et annet parti som kan juble, er SV som nå nærmer seg Senterpartiet i oppslutning. Partiet får et resultat på 9,2 prosent, som er fram 1,0 prosentpoeng fra desember.

- Dette er en veldig god måling, og er til inspirasjon i innspurten av forhandlingene om krisepakke og strømpakke som nå pågår med Ap og Sp i stortinget, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen, og legger til:

- For SV er det viktig å sikre trygghet for arbeidsfolk, selvstendig næringsdrivende og frilansere, og næringsliv gjennom koronakrisa, og sikre gode strømstøtteordninger til folk og landbruk gjennom vinteren.

Rødt gjør det også ganske bra, med et resultat på 5,8 prosent (+ 0,2). Mens Miljøpartiet de Grønne (MDG) havner under sperregrensen, med 3,8 prosent (+ 0,3).

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

Desember: Julesmell for Vedum: - De er i fritt fall
November: Verste Sp-måling på tre år: - Har ikke innfridd
Oktober: Faller mest av alle: Storsmell for MDG
September: Kunne endret Norge: Disse tallene kommer 12 dager for sent for MDG
August: Ny smell for Vedum: MDG øyner håp om helt ny regjering

Størst av de minste

Gruppen «Andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, ender på 3,0 prosent i målingen. Det er tilbake 0,8 prosentpoeng fra desember.

Størst er Demokratene, med en oppslutning på 1,7 prosent (- 0,5). Deretter kommer og Industri- og næringspartiet og Partiet De Kristne med 0,5 prosent, og Andre småpartier med 0,2 prosent.

Både Liberalistene, Pasientfokus, Sentrum og Piratpartiet får 0,0 prosent i målingen.

Høyre stjeler fra Sp

Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så stjeler Høyre klart flest velgere fra Senterpartiet, totalt 33.800 velgere sammenlignet med stortingsvalget.

Fra Arbeiderpartiet er det SV som stjeler flest, og tar et skikkelig jafs av partiets velgere (36.000). Enda flere setter seg imidlertid på gjerdet, totalt 129.000 velgere.

Tallene viser også at det er Venstre (16,7 prosent) og Arbeiderpartiet (16,5 prosent) som har flest usikre velgere som stemte på partiet ved valget, men som nå er usikre. Minst usikre velgere har MDG (3,9 prosent), Høyre (3,4 prosent) og SV (3,2).