*Nettavisen* Nyheter.

Massive protester mot nynazistisk parti

Politi aksjonerer mot motdemonstranter i forbindelse med møtet til det høyreekstreme Svenskarnas Parti i Stockholm lørdag. Foto: Fredrik Persson / Tt (NTB scanpix)

To personer er arrestert og femten tatt i forvaring så langt under en massiv demonstrasjon mot partiet Svenskarnas parti i Stockholm.

30.08.14 18:17

Flere tusen mennesker møtte opp til en demonstrasjon mot torgmøtet til partiet Svenskarnas parti (SVP) ved Kungsträdgården i Stockholm lørdag ettermiddag, det skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Allerede tidlig lørdag sperret politiet av deler av Stockholm ettersom nærmere 12.000 hadde via Facebook varslet at de ville møte opp i protest mot nazistene.

To personer er så langt arrestert og femten er tatt i forvaring. Det er også meldt om to skadde politimenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

POLITIET VAR FORBEREDT: 12.000 hadde via Facebook varslet at de ville møte opp i protest mot nazistene. Foto: AmareshMisra FanClub/Twitter


Bengalske lys

Selv om store politistyrker var utplassert i Stockholms gater for å hindre uro var det flere demonstranter som brøt sperringene. Det ble kastet bengalske lys og knallskudd mot politiet, og en tjenestemann ble truffet i ansiktet. Han skal ikke ha blitt alvorlig skadd.

Sist helg endte med voldelige sammenstøt da rundt 1.000 antirasister demonstrerte mot Svenskarnas partis (SVP) gatemøte i Malmö. Fem personer ble alvorlig skadd etter å ha blitt ridd ned av politihester.

- Vi skal vise vår motstand mot Svenskarnas partis menneskefiendtlige, rasistiske politikk, og mot at nazister tar over deler av vårt offentlige rom, sier en av arrangørene av lørdagens motdemonstrasjon.

SVPs møte i Stockholm lørdag er en del av nazipartiets ukelange turné i forkant av valget i Sverige.

Nazistiske organisasjoner har økt aktiviteten sin i Sverige det siste året, opplyste den antirasistiske stiftelsen Expo i en rapport i vår. FN er bekymret over utviklingen.

FN-kritikk

Selv om Sverige har sluttet seg til FNs konvensjon om avskaffelse av rasediskriminering, får SVP lov til å fortsette å spre rasistisk propaganda, påpeker FN.

SVP er antidemokratisk og antisemittisk og beskriver i sitt partiprogram en rasepolitikk som innebærer at «bare mennesker som tilhører den vestlige genetiske og kulturelle arv, hvor etniske svensker inngår, skal kunne være svenske statsborgere», skriver nyhetsbyrået TT.

I sin siste rapport om Sverige uttrykker FNs komité mot rasediskriminering uro for at rasistiske og ekstremistiske organisasjoner fortsatt er aktive i landet. FN har en rekke ganger bedt Sverige om å tilpasse lovgivningen til konvensjonen som trådte i kraft allerede i 1969.

Uenig

Moderaternas justisminister Beatrice Ask vil ikke endre den svenske linjen som følge av kritikken fra FN.

- Sveriges tolkning innebærer at vi har en annen lovgiving, hvor hets mot folkegrupper er straffbart. Vi mener det er dekkende, sier Asks talsperson Per Claréus til Sydsvenskan.

Flere jurister er uenige.

- Vår lov forbyr visse uttrykk for rasisme, men ikke aktiviteter i organisert form, påpeker tidligere diskrimineringsombud Peter Nobel i en debattartikkel som er spredt hyppig på sosiale medier.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.