Torsdag fikk et blogginnlegg skrevet av fembarnsmor Ingrid Kathrin Ingebrigtsen i august i fjor en voldsom spredning i sosiale medier.

Innlegget med overskriften «Dere i barnevognmafiaen, det er ikke bare dere som har rett på dette» handler om Ingrids opplevelser med å bruke handikaptoalett.

Hun har diabetes og skulle bytte insulinpumpe som hun har på magen og valgte handikaptoalettet.

«I dag brukte jeg toalettet med bilde av en rullestol. Jeg bruker ikke rullestol, men jeg hadde behov for toalettet. Mens jeg var der inne sto det en mor med barnevogn utenfor. Hun hadde nok brukt for samme toalett på samme tid som meg. Hun dunket på døren flere ganger... Sa hun så at jeg hadde gått inn der, men at det var tydelig at jeg ikke hadde behov for det, og at jeg hadde tilgang til de vanlige toalettene.» skriver hun i innlegget.

Ikke bare for dem i rullestol

Innlegget har skapt mye debatt om hvem som egentlig har «rett» til å bruke et toalett med bilde av en rullestol på døren.

«Så til alle der ute, det er ikke sikkert alle må ha stokk, krykker, rullestol eller ledsager for å ha tilgang til toalett med dette bildet på døren. Men det er heller ikke slik at jeg og andre må ha meldeplikt og lapp rundt halsen for å få lov å bruke det heller» avslutter hun bloggen med.

Ingebrigtsen vet ikke hvorfor bloggen har blitt spredd nå, men sier hun har fått mange tilbakemeldinger også denne gangen.

Sa hun var narkoman

- Grunnen til at jeg gjorde som jeg gjorde den ganger var at jeg noen uker tidligere var på cafe med barna. Da hørte jeg noen foreldre si til sine barn at jeg var narkoman da jeg satte en insulinsprøyte i magen. Derfor ville jeg skjule meg. Og så skjedde dette, sier hun til Nettavisen.

De aller fleste synes det var greit at hun brukte handikaptoalettet.

- Veldig mange, også de som sitter i rullestol, har forståelse for dette. Jeg synes heller at stellebord burde være et annet sted.Det er uhygiensk da det ofte er møkkete der. desuten kan en bruke ganske lang tid på å bytte på et barn og hvis noen må bruke toalettet er det ikke bra.

- Ikke reservert handikappede

I kommentarfeltet på bloggen og på Nettavisens Facebook-side løper debatten.

«Toalettet er tilrettelagt handicappede, ikke reservert dem» skriver en mann.

«Det er ikke bare de som er bevegelseshemmet som er handicappet, det kan være behov for å bytte stomipose for eksempel, eller en har et annet problem som gjør at man trenger tilgang til en vask inne på toalettet. Veldig bra at dette temaet tas opp.» skriver en kvinne.

«Et slikt toalett skal og må ikke benyttes til å skravle i telefonen eller stå å fnise sammen med venninner og bruke unødvendig lang tid. Har opplevd begge deler og det kan føles svært provoserende for de som virkelig har behov for et handicap toalett.» skriver en annen.

«Du er frekk»

En leser mener folk uten sykdommer bør unngå handikaptoalettet:

«Det finnes som regel bare et HC toalett, og mange har sykdommer som gjør det vanskelig å måtte stå i kø, så om mulig unngå å benytt akkurat det.»

Ikke alle reagerer positivt på innlegget:

«Du er frekk!! Du TRENGER ikke bruke dette toalettet, du bare gidder ikke gå inn i en liten bås! LES: GIDDER! Du trenger ikke dette toalettet! Har du ett barn som trenger stellebord? Trenger du hjelp til å komme deg på toalettet? NEI!! Du gjør ikke det. så du trenger det ALDRI. DU er garantert en av de som ikke gidder flytte seg på toget når en rullestolbruker kommer inn.» skriver «Rullestolbruker» under blogginnlegget.