RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massivt dollarfall og kronerally

Sist oppdatert:
Dollaren svekket seg kraftig fredag kveld. iMarkedet forteller deg hvorfor dollaren raser og hvorfor Norges Banks verbale forsøk på å svekke kronen ikke virker
Kronen stiger kraftig både mot dollar og euro. Halv syv norsk tid fredag kveld handles dollaren til 6,2483 USD/NOK - som er en nedgang på nærmere en prosent siden torsdagens handel.

Euroen svekkes også mot norske kroner og kursen på EUR/NOK er på 8,1058. Dermed har euroen rast gjennom flere viktige støttenivåer som en glovarm kniv i smør.

EUR/USD handles til 1,2968 og kan se ut til å prøve seg på et nytt forsøk på å bryte gjennom det kritiske 1,30 nivået. Euroen har styrket seg en halv prosent mot dollaren siste døgn.

Hva er så grunnen til at den norske kronen har styrket seg så kraftig både mot dollar og euro?

Tror ikke på Norges Bank

Den norske økonomien går underliggende godt. Det er tegn til økende prisstigning, og det er bra fart. Det skal med andre ord tale for en renteøkning i det kommende halvåret.

Høye oljepriser gjør også sitt til at de som sitter med verdier i dollar ser på den norske kronen som et trygt sted å være - og siden den norske kronen er en liten og eksotisk valuta går kursen når alle kaster seg på. Døren blir med andre ord trang - og kursen presses opp.

Sentralbanksjef Gjedrem og vise-sentalbanksjef Jarle Bergo holdt i dag foredrag i henholdsvis Trondheim og Bergen som ble tolket som en muntlig internvensjon. De truet nærmest markedet med vedvarende, og endog kutt, i rentene dersom kronekursen forhold seg høyt over lengre tid.

Les mer om sentralbanksjefenes tale her:
Pareto: Sterk krone vil holde renten lav

- Rentevåpenet til Norges Bank er brukt opp. Det ville være et sjokk dersom de setter ned renten i desember eller januar, sier en sentral markedsaktør i valutamarkedet til iMarkedet fredag kveld.

iMarkedets kilde sier at aktørene i markedet føler sentralbanken har for lave renter, og at de må settes opp. Aktører iMarkedet snakket med fredag var samstemte i at Norges Bank ikke kommer til å tørre å intervernere på andre måter, for eksempel ved å begynne å selge norske kroner for å "kjøle ned" markedet.

Smertegrensen

Markedsaktører forventer at euroen kommer til å nå 8 blank mot euroen relativt snart, men at et krisepunkt er 7,80 i første omgang dersom panikken skulle bre seg.

- Alle er veldig negative til dollar. De selger denne valutaen mot alt, sier en aktør til iMarkedet.

Dollarfallet

Selv om det fredag kom gode makrotall fra USA så la ikke valutamarkedet mye vekt på det. Det er fokus på vedvarende høyt handelsunderskudd og det faktum at den nyvalgte presidenten George W. Bush ikke har gjort noe eller sendt ut signaler om dette temaet.

- Det er på mange måter et overraskende fall, det at dollaren faller idag, sier en markedsaktør til iMarkedet, - men det er en generell dumping av dollar.

Det er det flere grunner til dette i det korte bildet. Asiatiske aktører sjalter ut dollar, og går over til euro. Men en meget viktig grunn i det korte bildet er at den amerikanske sentralbanken skal betale ut kupong-rente på flere obligasjonslån mandag. De utlendingene som da får renteutbetalinger er ikke ventet å reinvestere disse pengene i dollar - men i andre type valutaer.

Dermed veksles milliarder av dollar ut fra USA - og inn i blant annet norske kroner og euro.

Dessuten er det heller ikke så veldig negativt for amerikanske eksportbedrifter at dollaren svekkes, opplyser markedsaktører til iMarkedet, da det gjør deres konkurransekraft større og er direkte ødeleggende for europeiske eksportbedrifter.

Dermed blir det stille fra "Strong Dollar" kreftene i USA, som ikke har ytret seg hva angår fallet for det som anses som en ankervaluta i verden.

Spørsmålet alle stiller seg på børsen og i valutamarkedet er hvor langt ned dollaren skal, og hvor mye kronen vil styrke seg før det blir for vondt. Det har ingen et skikkelig svar på.

- Men det er ofte slik i en eksotisk valuta som den norske at er sentimentet positivt så går det gjerne for mye, og omvendt, sier en valutamegler til iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere