RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massivt kursfall (Ny)

Sist oppdatert:
Det raser på Oslo Børs mandag og vi må tilbake til 2003 for å finne tilsvarende fall. Les hva ekspertene mener her
(Ny: Oppdatert med flere kommentarer til markedsfallet og oppdaterte kurser)

Det er massive fall på Oslo Børs mandag. Oljeprisen trekker energiaksjene på Oslo Børs ned mens resten av markedet faller etter brede internasjonale aksjefall.

Oslo Børs opplever formiddagen mandag det største fallet siden 27. januar 2003, og vi må hele 48 handelsdager tilbake for å registrere at Oslo Børs hovedindeks er under 250 poeng. I skrivende stund er indeksen ned 9,96 poeng til 247,28 noe som representerer en nedgang fra fredagens slutt på hele 3,87 prosent.

Resultaturo

Det er flere årsaker til at markedet faller, men en av dem er helt klart usikkerhet forut for første kvartalsrapporteringen til selskapene. Resultatsesongen er i gang i USA, og IBM har allerede lagt frem tall som ikke var egnet til å imponere.

Markedet spør seg om det er grunn til å frykte at aktørene har vært for optimistiske i sine resultatanslag.

Analysesjef Morten Jensen i DnB NOR Markets peker på at investorene tydeligvis forventer at den inneværende konjunktur-sykelen er på vei ned.

Dette kommer etter flere makrotall fra USA samt at resultatsesongen for første kvartal har vært blandet. Men Jensen og DnB NOR Markets har ikke tro på at den sykelen internasjonale konjunkturer er inne i vil svekkes.

Nå ser Jensen til flere viktige tall denne uken for å se hvor markedet ender.

- Inflasjonstallene fra USA er viktig. De bestemmer hvor aggressiv den amerikanske sentralbanken vil være med renten, samt at det kommer en rekke kvartalsresultater denne uken. Forventningene er tatt kraftig ned, og det skaper rom for positive overraskelser, sier Jensen til iMarkedet.no.

Han sier at investorer bør være litt forsiktig i og med at markedet er svært usikkert.

- Jeg ville ikke stått med begge beina i markedet – men jeg ser ikke bort ifra at i dag er en god dag å kjøpe aksjer på, sier Jensen til iMarkedet.no.

Tungt i IT

Investor Riulf Rustad sier til iMarkedet.no at IT-sektoren ikke har levert. – Derfor blir det tungt, sier han til iMarkedet.no men minner om at det er sektorer i Norge som fundamentalt sett ser bra ut.

- Det er en korreksjon i markedet, men dette er ikke den endelige nedgangen, sier Rustad til iMarkedet.no.

Solformørkelse – ikke natt

Terje Nyborg, aksjestrateg i Terra Securities, sier til iMarkedet.no at man skal huske på at Oslo Børs i forrige uke holdt seg bedre enn markedene i USA og Europa, på trass av at oljeprisen har falt mellom 12 og 13 prosent siden toppen.

- Fallhøyden bygget seg opp og nå kom det veldig mange dårlige signaler på en gang, sier Nyborg som før helgen spådde nedgang. – Men det faller mer brutalt enn jeg hadde ventet, sier han til iMarkedet.no.

Børsfallet i dag karakteriserer han som en solformørkelse, og ikke natt.

- Det er flere som velger å sikre gevinster. En skal huske på at markedet har steget ganske bra de siste to årene. Foreløpig er dette ingen krise, men på dagsbasis er det krise for mange. Jeg forventer å se en del stopp-losser som fyker inn i dag, sier Nyborg som peker på den stygge åpningen der en del aksjer ble solgt kraftig ned.

Nyborg peker også på faren for at utenlandske investorer begynner å få trøbbel på hjemmebane, og dermed trekker ut fra Oslo Børs.

Han venter at uken vil bli meget spennende, både med hensyn til makrotall fra USA samt at dette er den tyngste førstekvartals-rapportuken i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere